Syrische leger trekt ten strijde in provincie Raqqa

Met de hulp van Russische troepen is het Syrische leger voor het eerst in twee jaar de noordelijke provincie Raqqa binnengetrokken om daar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in haar eigen bastion te bekampen. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gemeld, een oppositiegroep die in Groot-Brittannië is gevestigd.

De Syrische soldaten zouden steun krijgen van Russische vliegtuigen en Syrische versterkingen die door Moskou zijn getraind. IS had het regeringsleger in augustus 2014 uit Raqqa verjaagd.

Het eerste doelwit van het offensief is de verovering van de stad Tabqa, op de Eufraat en ten westen van Raqqa. In de buurt van Tabqa bevindt zich een door IS gecontroleerde gevangenis en een militaire luchthaven.

Het regeringsleger en zijn bondgenoten zijn de provincie Raqqa vanuit het zuidwesten binnengetrokken en bevonden zich vandaag op minder dan 40 km van Tabqa. Sinds donderdag zijn bij het offensief al minstens 26 "jihadisten" en negen regimegezinde strijders gesneuveld.

Tien dagen geleden lanceerden ook de Democratische Syrische Strijdkrachten, een door de VS gesteunde Arabisch-Koerdische strijdmacht, een offensief in Raqqa, om eveneens op te rukken naar Tabqa, zij het vanuit het noorden.