Vandaag zo goed als normaal treinverkeer

De treinen rijden vandaag weer zo goed als normaal, met uitzondering van hier en daar een afgeschafte trein omdat het materiaal niet ter plaatse is geraakt. De spontane staking is voorlopig voorbij.

Omdat tot vrijdagavond gestaakt werd, is het rollend materiaal niet allemaal ter plaatse geraakt of is gepland onderhoud niet kunnen doorgaan. Maar de hinder is beperkt, zegt de NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. "Vandaag is er nauwelijks hinder voelbaar, ook niet in Vlaanderen. In het weekend kunnen er wel nog vertragingen zijn en her en der een geschrapte trein. Dat heeft te maken met de treinstaking van de afgelopen week, want daardoor hebben we achterstand opgelopen wat het onderhoud van onze treinen betreft, en dat moet gebeuren vooraleer ze opnieuw worden ingezet", zegt Temmerman.

Enkel de lijn Doornik-Rijsel wordt vandaag niet bediend, omdat op die lijn de rails geroest zijn. Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel is bezig dat probleem op te lossen. "Als lijnen meer dan 72 uur niet gebruikt zijn, moeten ze eerst ontroest worden", zegt een Infrabel.  "Dat moet relatief snel in orde raken."

Vrijdagavond om 22.00 uur werd het treinverkeer in heel het land hervat. Na een mislukt overleg tussen de bonden en de NMBS-directie diende de socialistische spoorvakbond een nieuwe stakingsaanzegging aan voor 12 juni tot 19 juni.