Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joseph Michel (90) overleden

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joseph Michel is op 90-jarige leeftijd overleden. De christendemocraat (PSC) uit Virton, in Luxemburg, leed aan kanker.

Joseph Michel was van opleiding advocaat, maar hij kwam al snel in de politiek terecht. Joseph Michel begon zijn politieke loopbaan in de regionale jongerenafdeling van de PSC, nu de partij CDH. In de jaren 50 deed hij zijn intrede in de gemeenteraad van Virton en eind de jaren 60 werd hij er burgemeester.

Van 1974 tot 1977 was hij minister van Binnenlandse Zaken. In die periode voerde hij de grote fusie van de gemeenten door. Na zijn passage op Binnenlandse Zaken werd hij minister van Onderwijs (1977-1979) en van 1986 tot 1989 was hij opnieuw minister van Binnenlandse Zaken en ook Openbaar Ambt. Hij was ook een jaar voorzitter van de Kamer, van eind 1980 tot eind 1981.

"Een voorbeeld voor ons allen"

CDH-voorzitter Benoît Lutgen spreekt van een figuur "die de Belgische politieke geschiedenis heeft gemerkt, vooral omdat hij de fusie van de gemeenten heeft doorgevoerd als minister van Binnenlandse Zaken in de jaren 70". In naam van zijn partij deelt hij zijn medeleven met de familie en naasten.

Verschillende politieke figuren betreurden zijn overlijden ook via Twitter. Premier Charles Michel (MR) betuigt zijn medeleven aan de vrienden en familieleden van Joseph Michel, en Waals minister van Landbouw en partijgenoot René Collin spreekt van "een voorbeeld voor ons allen". Ook de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) betuigt op Twitter zijn medeleven. "Een gedachte, een Orval en vooral veel respect...De voormalige minister van Binnenlandse Zaken is overleden", schrijft hij.