Wie niet op examen raakt door staking, kan uitstel krijgen

De studenten van hogescholen en universiteiten die niet op hun examen geraken door mogelijke treinstakingen, kunnen vragen om hun examen te verplaatsen. "We gaan het examenrooster niet omgooien, maar bij overmacht kunnen de studenten wel om uitstel vragen", klinkt het bij de VUB.
© BSIP / Reporters

Gisteren sloeg het overleg tussen de spoordirectie en de vakbonden af, waardoor de socialistische vakbond een stakingsaanvraag heeft ingediend voor 12 juni tot en met 19 juni. Als de staking er komt, moeten de studenten op zoek naar creatieve manieren om op hun universiteit of school te geraken.

Bij de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn ze niet van plan om het examenrooster om te gooien, zegt Sicco Wittermans van de VUB aan onze redactie. "Maar bij overmacht kunnen de studenten wel om een verplaatsing van het examen vragen, zoals bij ziekte maar bijvoorbeeld ook bij treinstakingen. Al zien we wel dat de meeste studenten flexibel zijn en dat ze op voorhand oplossingen zoeken om toch hun examen te kunnen afleggen."

Ook aan de Universiteit Hasselt en de Gentse Hogeschool Odisee mogen studenten die geen vervoer vinden hun examen op een andere dag afleggen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Op de Universiteit Antwerpen is er volgende week overleg om te bekijken wat ze kunnen ondernemen, net als op de KU Leuven. "Het laatste wat we willen, is dat studenten hierdoor hun jaar moeten overdoen", zegt rector Rik Torfs.

Getroffen studenten verbinden

Ook de Vlaamse vereniging van studenten steekt een tandje bij om de studenten te helpen als er effectief een treinstaking komt. "We gaan ervoor zorgen dat we oplossingen vinden voor de studenten die niet op hun examen geraken", zegt Jonathan Hooft van de vereniging. "We gaan voornamelijk gebruikmaken van sociale media, dus we raden studenten aan om onze Facebook- en Twitterpagina in het oog te houden. We gaan ook proberen om de getroffen studenten met elkaar te verbinden, zodat ze voor elkaar oplossingen kunnen vinden."