Zes Labourleiders vragen om tegen brexit te stemmen

In Groot-Brittannië hebben zes gewezen leiders van de socialistische Labourpartij opgeroepen om voor het behoud van hun land in de Europese Unie te stemmen. Het gaat om een opvallende oproep, want huidig Labourleider Jeremy Corbyn is niet overdreven pro-Europees.

Op 23 juni stemmen de Britten in een referendum of ze al dan niet in de EU willen blijven. De scheidingslijn tussen voor en tegen loopt doorheen de twee grote traditionele partijen, de Conservatieven en Labour.

De voorbije zes leiders van Labour hebben nu een open brief gepubliceerd waarin ze oproepen om in de EU te blijven. Het gaat om Neil Kinnock, Margaret Beckett, Tony Blair, Gordon Brown, Harriet Harman en Ed Miliband.

Volgens hen kan enkel Labour het Verenigd Koninkrijk behouden voor een brexit. "Als de Labourkeizers thuis blijven, zal Groot-Brittannië de EU verlaten", vrezen de zes ex-leiders. Een brexit vormt voor hen "een dubbele bedreiging: die van een nieuwe recessie en een machtsgreep door de meest radicale Conservatieven met een ruk naar rechts tot gevolg".

De zes spreken ook hun steun uit voor huidig Labourleider, de radicaal-linkse Jeremy Corbyn, die echter een koele minnaar van de EU is. 

Volgens de laatste peilingen ligt het pro-EU-kamp nog altijd voor op "Leave Britain", maar er zijn nog altijd veel onbesliste kiezers. De grote partijen zijn dan verdeeld, maar de meeste Liberal Democrats, groenen en de Schotse nationalistische partij SNP zijn voor het behoud van het land in de EU.