Massagraf ontdekt nabij bolwerk van IS in Fallujah

In de buurt van de Iraakse stad Fallujah heeft het leger een massagraf met meer dan 400 lichamen ontdekt. Het zou gaan om militairen die eerder door de terreurgroep IS zijn gedood. Het Iraakse leger probeert Fallujah te heroveren op IS. Het was de eerste Iraakse stad die begin 2014 in handen viel van de terreurgroep.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De gevechten om de stad Fallujah, ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad, woeden al meer dan een week in alle hevigheid. De voorbije dagen heeft het Iraakse leger de terroristen van IS gevoelig teruggedrongen naar de rand van de stad.

In Saqlawiya, een dorp op 10 kilometer ten noordwesten van Fallujah, heeft het leger nu een massagraf met 400 slachtoffers van IS gevonden. Het gaat vooral om Iraakse soldaten, maar er zijn ook burgers bij. 

De meeste slachtoffers zouden gedood zijn door een kogel in het hoofd. Het zou dus niet gaan om gesneuvelde militairen, maar om mensen die door IS vermoord zijn nadat ze waren gevangen genomen. Er zouden ook een aantal burgers gedood zijn die de bevelen van IS niet zouden opgevolgd hebben.

De strijd om Fallujah verloopt erg bitter, want IS heeft er zich ingegraven in een netwerk van tunnels. Om propagandaredenen wil IS de stad ook niet zo maar opgeven, want het is de eerste stad die begin 2014 in handen van de terreurgroep is gekomen toen die een offensief in Irak lanceerde.

De Iraakse troepen krijgen bij de aanval steun van Amerikaanse adviseurs, maar ook van sjiitische milities die door Iran gesteund worden. De Amerikanen kennen Fallujah goed, een decennium geleden hebben ze de stad met veel moeite veroverd op soennitische extremisten die aan de basis liggen van IS. De VS konden de stad uiteindelijk in handen krijgen, onder meer dankzij de steun van soennitische stammilities, de zogenoemde Sahwa ("Ontwaken").

IS zit steeds meer in de tang

De terreurgroep IS moet op dit ogenblik op tal van fronten tegelijk vechten. Zo probeert het Iraakse leger Fallujah in de westelijke provincie Anbar te heroveren, zoals dat eerder al gelukt was met Ramadi en Tikrit. Meer naar het noorden rukken de Iraakse Koerden langzaam naar de grootstad Mosul.

In Syrië proberen de Syrische Koerden de enige aanvoerlijn van IS vanuit Turkije af te snijden. Tegelijk zetten de Koerden druk op Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS in het oosten van Syrië. Vanuit het westen komt dan weer het Syrische leger van president Bashar al-Assad aanzetten, ondersteund door Russische luchtaanvallen.

In het centrum van Libië krijgt IS dan weer klappen in de buurt van het bolwerk Syrte. Sinds de twee regeringen van Libië zich opnieuw verzoend hebben en een kabinet van nationale eenheid hebben opgericht, rukken hun troepen verder op naar Syrte dat nog altijd in handen is van IS.

De terreurgroep slaat weliswaar terug met bloedige bomaanslagen, maar dat brengt weinig soelaas op het slagveld.