Treinbestuurder en 2 passagiers omgekomen bij treinongeval in Wallonië

Bij een treinbotsing op de lijn tussen Luik en Namen ter hoogte van Saint-Georges-sur-Meuse zijn drie doden gevallen. Het gaat om de treinbestuurder en twee passagiers. Negen reizigers raakten gewond, maar niemand van hen verkeert nog in levensgevaar. Het ongeval gebeurde rond 23 uur gisteravond, toen een reizigerstrein inreed op een goederentrein die stilstond op hetzelfde spoor. De oorzaak is nog onbekend.
BELGA

De reizigerstrein was op weg van Moeskroen naar Liers, bij Luik. Even na 23 uur reed hij aan hoge snelheid in op een goederentrein die stilstond op hetzelfde spoor.

Twee van de zes rijtuigen van de passagierstrein zijn gekanteld en ontspoord. De materiële schade is groot. Het eerste rijtuig is volledig verhakkeld. Ook één van de ongeveer dertig wagons van de goederentrein is ontspoord.

Bij het ongeval zijn drie mensen om het leven gekomen, de treinbestuurder en twee passagiers. Negen anderen zijn er erg aan toe. Ze werden overgebracht naar ziekenhuizen in Hoei en Luik.

De 39 overige passagiers kwamen er met lichte verwondingen vanaf. Ze werden opgevangen door de psychosociale diensten en naar de nabijgelegen abdij van Flône gebracht, waar ze opgehaald konden worden door hun familie.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Studenten op weg naar kot in Luik

Er zaten heel wat jongeren op de trein, zegt Jean-Michel Javaux (Ecolo), de burgemeester van het naburige Amay, waar een crisiscentrum was opgericht. Het gaat om studenten die op weg waren naar hun kot in Luik. Zowel het crisiscentrum als de noodopvang voor slachtoffers hebben intussen de deuren gesloten.

De lokale hulpdiensten kwamen gisteravond massaal ter plaatse en kregen extra steun van de brandweer en politie van Luik. De goederentrein vervoerde producten die afkomstig waren uit een steengroeve, meldt burgemeester van Saint-Georges-sur-Meuse Francis Dejon. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Er is een grote veiligheidszone ingesteld rond de plaats van het ongeval. Die is dan ook moeilijk te bereiken voor journalisten. Het parket van Luik staat in voor het onderzoek. Als het parket groen licht geeft, kan Infrabel beginnen met het weghalen van de wagons.

AFP or licensors

Saint-Georges-sur-Meuse ligt ten oosten van Amay in de provincie Luik, niet ver van de kerncentrale van Tihange. Het ongeluk gebeurde nabij de abdij van Flône.

Verband met blikseminslag?

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) ging vannacht nog naar de plaats van het ongeluk. Hij was aanwezig op een persconferentie met burgemeester Dejon, Infrabel, de NMBS, de hulpdiensten en de gemeentelijke autoriteiten.

Wat het ongeval heeft veroorzaakt, is nog niet bekend. Frédéric Petit, de woordvoerder van Infrabel, wil er zich voorlopig niet over uitspreken. "Het is nog te vroeg. Er zijn verschillende onderzoeken aan de gang."

Eerder zondag waren er problemen geweest door een blikseminslag. "Er is een blikseminslag geweest op een aantal technische installaties. Dat wordt meegenomen in het onderzoek, maar het is nog te vroeg om te spreken over een verband. Bovendien is het systeem zo opgevat dat de veiligheid gegarandeerd blijft", zegt Petit. "Er was ook wat mist gisteravond. Dat zijn allemaal elementen die deel uitmaken van het onderzoek." (Lees hier meer over het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval)

In juli 2008 vond op dezelfde spoorlijn een zwaar ongeval plaats. Daarbij vielen toen een 40-tal gewonden, onder wie 2 zwaargewonden. (Lees hier het artikel uit ons archief)

BELGA

Vervangbussen voor reizigers

Door het ongeval is het spoorverkeer op deze lijn 125 tussen Huy en Flémalle onderbroken. De NMBS legt voor de reizigers bussen in die deze, en ook de tussenliggende haltes, aandoen. De hinder zal wellicht nog de hele dag duren.

Chronologie van het ongeval

 • 20 uur: De NMBS meldt op Twitter een technisch probleem aan de seininrichting naast spoorlijn 125 tussen Engis en Amay. Rond 21.30 uur is de situatie hersteld, waarna het treinverkeer hervat.
 • 23.03 uur: Op de spoorlijn tussen Namen en Luik, ter hoogte van Saint-Georges-sur-Meuse, komen passagierstrein en goederentrein met elkaar in aanrijding.
 • 23.45 uur: Infrabel communiceert een eerste keer over het ongeval. Woordvoerder Frederik Sacré stelt dat er gewonden zijn gevallen.
 • 0.08 uur: De lokale hulpdiensten zijn ter plaatse. Intussen zijn ook de brandweer en politie van Luik opgeroepen ter versterking.
 • 0.20 uur: Volgens de eerste vaststellingen reden de twee treinen op hetzelfde spoor en is de passagierstrein achteraan ingereden op de goederentrein, met een grote klap tot gevolg.
 • 1.15 uur: Er wordt een crisiscentrum opgericht in het politiecommissariaat van het naburige Amay.
 • 1.26 uur: Volgens de burgemeester van Saint-Georges-Sur-Meuse, Francis Dejon, zijn er bij het ongeval drie doden en een veertigtal gewonden gevallen. De slachtoffers worden overgebracht naar de abdij van Flône. Infrabel vult aan dat twee voertuigen van de passagierstrein ontspoord zijn en er eerder op de dag problemen waren op de spoorlijn in kwestie door een blikseminslag.
 • 4 uur: 27 gewonden zijn ter plaatse verzorgd, 9 zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. De balans blijft voorlopig op drie doden, maar verschillende gewonden zijn er erg aan toe. Het parket is intussen ter plaatse om de omstandigheden van de aanrijding te onderzoeken.
 • 5.25 uur: De goederentrein vervoerde producten uit een nabije steengroeve en dus geen gevaarlijke stoffen, stelt Dejon.
 • 6.20 uur: Het treinverkeer is nog steeds onderbroken tussen Flémalle-Haute en Hoei op de lijn die Namen en Luik met elkaar verbindt. De NMBS vreest dat er nog zeker de hele dag hinder zal zijn. Er worden pendelbussen ingezet.
 • 8 uur: Er is een gerechtelijk onderzoek geopend naar onvrijwillige slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder intentie te doden. Een helikopter vliegt over de plaats van de ramp om beelden te maken.
Sophie Kip

Meest gelezen