Zuid-Korea en Vietnam willen VS-verkenningsvliegtuigen

De regeringen van Zuid-Korea en Vietnam overwegen om Amerikaanse verkenningsvliegtuigen te kopen van het Amerikaanse concern Lockheed Martin. Vooral voor Vietnam is dat opvallend, want onlangs heeft VS-president Barack Obama het wapenembargo tegen Vietnam opgeheven.
AAP Image/Richard Wainwright NO ARCHIVING

Enkele weken geleden bracht VS-president Barack Obama een bezoek aan Vietnam. Hij heeft toen het VS-embargo voor dodelijk wapentuig tegen dat land opgeheven. Dat maakt de weg vrij voor de verkoop van militair materieel aan het communistische land in Zuidoost-Azië.

In een eerste fase hebben de Vietnamezen nu de prijs opgevraagd voor zes gewezen P-3 Orion verkenningsvliegtuigen van de Amerikaanse marine. Die staan nu al enkele jaren in een woestijn in de VS, maar zouden door eigenaar Lockheed Martin opgeknapt worden. Ze zouden worden uitgerust met nieuwe vleugels, elektronische systemen en opsporingsmanieren voor onderzeeërs.

Die interesse is niet los te zien van de aanhoudende spanningen in de Zuid-Chinese Zee tussen China en de andere oeverstaten, waaronder Vietnam. China eist zowat 80% van die zee op en ligt zo overhoop met Vietnam, maar ook met de Filipijnen, Maleisië, Brunei en Indonesië.

Zuid-Korea zou dan weer 12 S-3 verkenningsvliegtuigen willen kopen in de VS. Ook de Filipijnen overwegen aankopen van dat soort toestellen.

De Amerikaanse marine vervangt die toestellen door nieuwere van het type P-8 Poseidon van Boeing. In principe kan het Europese Airbus ook de in Spanje geproduceerde C295 aanbieden, maar de VS heeft een grotere invloed in de Pacific.