Weinig kans op renteverhoging Fed voor de zomer

In de Verenigde Staten heeft Janet Yellen, de topvrouw van de centrale bank Federal Reserve, gewezen op "onzekerheiden voor de Amerikaanse economie". Waarnemers gaan ervan uit dat de Fed pas in september een beslissing zal nemen over een nieuwe renteverhoging.

Vrijdag werd in de VS een verrassend tegenvallend rapport over de arbeidsmarkt bekendgemaakt. Dat had in financiële kringen tot onrust geleid. Ook andere economische indicatoren voor de mei bleken niet erg gunstig.

Op een toespraak in Philadelphia maakte Fed-topvrouw Janet Yellen zich niet zo erg druk over die cijfers. Het jobrapport is "ontgoochelend", gaf ze toe, maar "het zou verkeerd zijn om te veel de nadruk te leggen op het cijfer voor een maand". Yellen merkte verder op dat de arbeidsmarkt in de VS fors verbeterd is sinds de Grote Recessie (2008-2011) en maakte zich sterk dat ook de bestedingen door de gezinnen en de economische groei later op het jaar zullen aantrekken.

Toch tonen de recente cijfers aan dat "er onzekerheden zijn over de brede economie". Op vragen over meer duidelijkheid antwoordde Yellen met een verwijzing naar de tegenvallende groei in China en het risico op een mogelijke brexit. Over de gevolgen van een eventuele verkiezing van de populistische Republikein Donald Trump tot president, bleef Yellen echter heel vaag.

Op 15 juni komt de top van de Fed in Washington bijeen, maar waarnemers achten het erg onwaarschijnlijk dat de rente daar zal verhoogd worden en wellicht zou dat ook niet het geval zijn in juli. Een analist in New York reageerde met de mededeling dat de "Fed-watchers beter in september terugkomen". 

In december had de Fed onder leiding van Yellen de Amerikaanse rente voor het eerst in jaren opgetrokken na een periode van erg lage intrestvoeten. Toen had Yellen laten doorschemeren dat er dit jaar nog meer renteverhogingen zouden komen, maar enkel als de economische situatie het zou toelaten.