1 op de 5 Waalse kinderen leeft in gezin waar niemand werkt

Bijna één op de vijf Waalse kinderen en één op de vier Brusselse kinderen groeit op in een gezin waar niemand werkt. In geen enkel Europees land ligt dat aandeel hoger. Het contrast met Vlaanderen is groot. In het Vlaams Gewest leeft slechts één op de vijftien minderjarigen in een gezin waar niemand aan de slag is.
Archieffoto

Het aantal werkloze gezinnen is sinds het begin van de crisis in heel het land gestegen: in 2008 leefde 11,3 procent van de Belgische kinderen in zo'n familie, nu is dat 12,8 procent. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van de VDAB en het Steunpunt Werk.

De slechte Waalse prestatie is volgens professor Luc Sels van Steunpunt Werk vooral een gevolg van de desindustrialisering, maar de schuld ligt ook bij de politiek. "Wallonië is veel later begonnen met het intensief begeleiden van werkzoekenden naar een baan. Bovendien is de kwaliteit van het onderwijs er ondermaats." Brussel kampt met de typische problemen van een grootstad en is daarom moeilijk met Vlaanderen en Wallonië te vergelijken.

"De cijfers wijzen op een marginalisering van een deel van de bevolking, die volledig van de arbeidsmarkt is afgesloten", zegt Willem Vansina van de VDAB. "Voor kinderen uit zulke gezinnen is het zeer moeilijk om uit hun benarde situatie te geraken. De armoede wordt van generatie op generatie doorgegeven ."

Meest gelezen