"Gereglementeerde boekenprijs wordt uitgehold"

Confituur - een verbond van onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen - is niet te spreken over de toegestane korting voor bibliotheken en onderwijsinstellingen. "We stellen tot onze verbazing vast dat die korting vanuit het niets opgetrokken is van 15 procent naar 25 procent. Dat is onaanvaardbaar", meldt René Van Loon van Confituur.

Confituur is niet te spreken over de Vlaamse maatregel voor de gereglementeerde boekenprijs. Minister van Cultuur maakte vorige week bekend dat nieuwe boeken vanaf 1 januari 2017 in de eerste zes maanden na publicatie een gereglementeerde prijs krijgen, waarop verkopers maximaal tien procent korting mogen geven.

Na zes maanden is de prijs opnieuw vrij. Bibliotheken en scholen krijgen wel kortingen tot 25 procent, hoewel er initieel sprake was van 15 procent korting.

"In het voorstel dat in overleg met de hele sector uitgewerkt werd,, bedroeg die korting 15 procent. Op die manier kunnen ook kleinere boekhandels aan bibliotheken en scholen leveren. Dat die korting vanuit het niets wordt opgetrokken naar 25 procent is onaanvaardbaar. We zijn verbijsterd", aldus René Van Loon van Confituur.

Volgens Van Loon zijn de onafhankelijke boekhandels de voorbije twee jaren tijdens de onderhandelingen heel ver gegaan door een algemene korting van tien procent toe te staan. "Dat de consensus volledig wordt uitgehold, is pijnlijk. Wederom zullen het alleen ketens en grote boekhandels zijn die de bibliotheken kunnen beleveren."

Confituur verenigt 25 onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen, waaronder Beatrijs (Oudenaarde), Limerick (Gent), De Reyghere (Brugge), Salvator (Mechelen), De Groene Waterman (Antwerpen) en Het Voorwoord (Heist-op-den-Berg).

Meest gelezen