We vinden onze partner steeds vaker online

De tijd dat koppels grotendeels gevormd werden via het verenigingsleven, tijdens het sporten of een gemeenschappelijke hobby lijkt voorbij. De Vlaming vindt zijn partner steeds vaker via datingwebsites of apps. Dat blijkt uit een onderzoek van VRT Nieuws. Toch vindt ongeveer de helft van de Vlamingen nog steeds een lief in het uitgaansleven of via vrienden.

Je lief ontmoeten tijdens een avondje uit: voor veel Vlamingen is dit romantische beeld nog steeds de realiteit. Ongeveer één op drie (32%) vindt een partner tijdens het uitgaan. Daarmee blijft het uitgaansleven de populairste manier om iemand te leren kennen. Verder blijven vrienden een populaire bron voor potentiële relaties. 15% van de Vlamingen vindt een lief via zijn vriendenkring, rechtstreeks of via vrienden van vrienden. Ook op de werkvloer wordt er stevig geflirt. 11% van de bevraagde Vlamingen geeft aan dat hij/zij zijn/haar huidige partner heeft ontmoet op/via het werk.

Opvallend is dat Vlamingen ook steeds vaker online de liefde vinden. 5,6% deed daarvoor een beroep op datingsites, 4,2% vond een partner via sociale media, 1,8% werd verliefd via een datingapp en nog eens 1,5% via een chatapplicatie. In totaal vond 13,1% zijn partner dus via het internet. Dat maakt online dating de derde meest populaire manier maakt om een partner te ontmoeten. 42% van de singles gebruikt wel eens een digitaal datingkanaal.

"Hiërarchie in daten"

"Ik schrik er niet van, want in de VS ligt dat cijfer nog veel hoger. De doorsnee Vlaming besteedt vandaag behoorlijk wat tijd online, en dat vertaalt zich ook in onze datinggewoontes", vertelt relatietherapeute en seksuologe Rika Ponnet. "Toch komen de perceptie over online daten en de realiteit niet overeen. Er wordt zo vaak over gesproken, waardoor het lijkt alsof iedereen via internet aan het daten slaat. De feiten spreken dat tegen: de meeste mensen vinden nog steeds een partner op de klassieke manier via hun eigen "breed sociaal netwerk": vrienden, werk, en hun sociaal leven."

Volgens Ponnet bestaan er over online daten nog veel misverstanden. "Wat zeker niet klopt, is dat mensen die experimenteren met online daten dat altijd doen vanuit het idee om iemand te leren kennen. Ook via internet leren mensen elkaar toevallig kennen. Bijvoorbeeld door bij de Facebookvrienden van jouw persoonlijke vrienden iemand interessant te spotten", vertelt ze.

Ze ziet ook dat de attitudes t.a.v. daten via internet generatiegebonden zijn. "Veertigers en vijftigers hebben een hiërarchie in hun hoofd: spontaan je partner ontmoeten, dat is voor hen dé authentieke manier om iemand te leren kennen. De generatie die niet met internet is opgegroeid, ziet online daten vaak als "écht zoeken" op de negatieve manier", vertelt ze. "Twintigers en dertigers maken dat onderscheid niet. Online contacten zijn voor hen niet minderwaardig. Iemand via internet leren kennen vinden zij even spannend en romantisch."

Ponnet benadrukt ook dat online daten een zeer recent fenomeen is. "De eerste datingsite Rendez-Vous is opgestart in 2000. Met slechts 3.000 vooral hooggeschoolde gebruikers was dat een schot in de roos. Aanvankelijk was dit het digitale alternatief voor contactadvertenties en relatiebureaus. Surfers waren gemotiveerd om een partner te vinden. Dat is met de tientallen datingapps van vandaag wel anders. De motieven van Tinderaars zijn bijvoorbeeld een pak breder."

"Weinig singles willen écht geen relatie"

Nog enkele andere cijfers op een rijtje: ongeveer drie kwart van de Vlamingen heeft momenteel een relatie. Gemiddeld duurt die 19,7 jaar. De meeste partners zijn ongeveer even oud: bij 51% van de Vlaamse koppels is het leeftijdsverschil kleiner dan 2 jaar.

Van de 26% Vlamingen die vrijgezel zijn, beweert iets meer dan de helft graag een nieuwe relatie te willen. Voor ongeveer een vijfde hoeft dat niet (meer). "Daar schemert de sociale wenselijkheid door: het is bijzonder delicaat om als vrijgezel toe te geven dat je graag een partner zou willen. De meeste singles verlangen daar sterk naar, en beschouwen dit als grote kwetsbaarheid", aldus Ponnet. "We mogen ook niet vergeten dat de grootste groep singles iets oudere mensen zijn. Veel gescheiden zestigers of weduwes/weduwnaars zijn inderdaad niet meer op zoek naar een relatie. Hoe jonger de single, hoe sterker zijn relatiedrang."

Een aanzienlijk deel van de singles ziet zijn toekomst als vrijgezel niet zo rooskleurig in. Iets meer dan de helft (52%) acht het moeilijk om een partner te vinden, amper 15% denkt dat dit wel zal lukken. Ponnet noemt dat een "reële inschatting".

"Wie als single op zoek gaat naar een partner, weet dat dit geen evidentie is, alle goedbedoelde cliché-opmerkingen ten spijt. Het is paradoxaal: er zijn nog nooit zo veel singles geweest, maar tegelijk was het nooit zo moeilijk om een partner te vinden. Daar zie ik twee verklaringen voor: mensen stappen minder vaak in een relatie om economische redenen. Het merendeel van de vrijgezellen kan het financieel perfect alleen aan", vertelt Ponnet. "Anderzijds ligt de lat in relaties bijzonder hoog. Voldoet een partner niet aan onze verwachtingen, dan hoeft het simpelweg niet."

Tussen 25/02 en 28/03 heeft onderzoeksbureau Indiville in opdracht van VRT Nieuws 2.163 Vlamingen tussen 18 en 75 jaar online en telefonisch bevraagd.

Meest gelezen