Abrini mag overgeleverd worden aan Frankrijk

Mohamed Abrini, de zogenoemde "man met het hoedje" bij de aanslag op Brussels Airport, mag overgeleverd worden aan Frankrijk. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. Ook Mohamed Bakkali, die zowel betrokken was bij de aanslagen in Parijs als in Brussel, mag worden overgeleverd.

De Brusselse raadkamer heeft vandaag specifiek de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) uitvoerbaar verklaard, die Frankrijk eind april had uitgevaardigd tegen Abrini en Bakkali. Abrini wordt beschuldigd dan deelname aan terreuraanslagen, Bakkali van deelname aan de activiteiten van een terreurgroep.

De verdediging van Abrini en Bakkali kan wel nog in beroep gaan tegen deze beslissing. In dat geval moet de kamer van inbeschuldigingstelling zich uitspreken over deze zaak. Bakkali zou akkoord zijn met zijn overlevering. Over het standpunt van Abrini is niets bekend.

Mohamed Abrini is de derde dader van de aanslagen op Brussels Airport en de enige die de explosies overleefde. Hij liet zijn bagage achter in de vertrekhal en vluchtte weg. Bewakingscamera's op straat filmden op 22 maart zijn lange tocht te voet, van de luchthaven naar het centrum van Schaarbeek. Hij werd opgepakt op 8 april, na een raid in Anderlecht. Pas enkele dagen later bekende hij dat hij de zogenoemde "man met het hoedje" is. Abrini werd al gezicht sinds de aanslagen in Parijs. Twee dagen daarvoor werd hij gefilmd in een tankstation op weg naar Parijs.

Abrini zat sinds zijn arrestatie vast op de hoogbeveiligde afdeling van de Brugse gevangenis. Drie weken geleden werkte hij nog mee aan de reconstructie van de aanslagen op de luchthaven.

Mohamed Bakkali is zowel betrokken bij de aanslagen in ons land als in Frankrijk. Hij werd op 26 november, kort na de aanslagen in Parijs, opgepakt. Zijn auto werd verschillende keren opgemerkt nabij een safehouse in Auvelais, Charleroi en Brussel. Het appartement in Schaarbeek, waar explosieve stoffen en sporen van Salah Abdeslam en Bilal Hadfi zijn teruggevonden, werd gehuurd op zijn naam. De politie vond bij hem thuis spionagebeelden van een nucleaire topman.

Meest gelezen