Akkoord over nachtarbeid in e-commerce blijft dode letter

Zes maanden na het sociaal akkoord over nachtarbeid heeft nog geen enkel groot e-commercebedrijf voet aan de grond gekregen in ons land. De onderhandelingen op bedrijfsniveau zitten muurvast, klagen handelsfederaties aan. Nochtans zou e-commerce duizenden jobs kunnen creëren, klinkt het. Minister van Werk Peeters wil alles in het werk stellen om de blokkeringen uit de weg te ruimen.

Nachtarbeid is bijzonder belangrijk voor de e-commerce, aankopen doen via het internet. "De consument wil vandaag tot 23.59 uur kunnen bestellen en de dag nadien al de levering krijgen", stelt logistiek vastgoedinvesteerder Montea.

De regering besliste daarom vorig jaar al om nachtarbeid in de e-commerce mogelijk te maken en in december kwamen werkgevers en werknemers tot een akkoord. Toch is het tot op vandaag nog altijd niet tot een individueel akkoord gekomen met een distributiebedrijf. "Het blijft enorm moeilijk om 's nachts te kunnen werken in onze sectoren. Jammer genoeg is dat niet geregeld met het akkoord", klaagt de handelsfederatie Comeos aan.

De kader-cao van december moet namelijk per onderneming op maat ingevuld worden. En daar knelt kennelijk het schoentje. "Het moet allemaal onderhandeld worden op het terrein, tussen het bedrijf en de vakbondsdelegatie. Maar dat gaat heel erg traag", zegt Dominique Michel van Comeos. "De cultuur in ons land is helemaal anders dan bijvoorbeeld in Nederland. Daar is het heel normaal om 23 uur te kunnen werken. Waarom moet het bij ons altijd goedgekeurd worden door de secretaris van de vakbonden?"

Volgens de handelsfederaties moet er een cultuurverandering komen om concurrentieel te blijven met onze buurlanden. "Als blijkt dat er echt niets beweegt, gaan wij aan de regering vragen om verdere maatregelen te nemen om nachtwerk mogelijk te maken zonder de blokkades van de sociale partners in de bedrijven."

Peeters: blokkeringen uit de weg ruimen

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil alles in het werk stellen om blokkeringen van de nachtarbeid in de e-commerce uit de weg te ruimen. Hij lijkt niet geheel overtuigd dat de vakbonden die mogelijkheid tegenhouden, zo bleek vandaag in de Kamer, waar hij aan de tand werd gevoeld door Patricia Ceysens (Open VLD).

Het akkoord over de nachtarbeid in de e-commerce moet in de bedrijven voort ingevuld worden, maar ondertussen zijn nog bij geen enkele onderneming de onderhandelingen geslaagd.

"Ik vrees dat het KB dode letter blijft", stelde Ceysens tijdens het wekelijkse vragenuurtje en ze vroeg zich af welke stappen de minister wil nemen om de nachtarbeid in de sector kans op slagen te bieden. Ze verwees daarbij naar het wetsvoorstel dat de Open VLD-fractie heeft klaargestoomd.

Via een wetsvoorstel werken, lijkt de minister alvast geen goed idee. "Dat klinkt mooi, maar in de praktijk zal het minder snel tot resultaat leiden", zo zei Peeters. Hij lanceerde tegelijkertijd een oproep "aan diegenen die zeggen dat er blokkeringen zijn, daarmee te stoppen, tenzij ze dat kunnen bewijzen. En als er blokkeringen zijn, zal ik er alles aan doen om die uit de weg te ruimen om jobs te creëren".

Meest gelezen