Optima mag nu ook geen verzekeringen meer aanbieden

Beurswaakhond FSMA legt Optima Bank tijdelijk een absoluut verbod op om activiteiten van verzekeringsbemiddeling uit te oefenen. Gisteren nog blokkeerde de Nationale Bank de bankrekeningen bij de Gentse financiële instelling.

Optima Bank is nu tijdelijk geschorst als verzekeringsmakelaar. De FSMA onderzoekt namelijk of de financiële instelling de inschrijvingsvoorwaarden voor verzekeringsmakelaar wel heeft nageleefd. In afwachting van het definitieve resultaat daarvan mag Optima geen activiteiten van verzekeringsbemiddeling meer uitoefenen. Dat absolute verbod geldt ook voor de verzekeringsagenten waarmee Optima werkt.

Eergisteren trok de Nationale Bank al de banklicentie van de instelling in. De centrale bank nam die maatregel omdat er "onregelmatigheden" werden vastgesteld in het beheer van de bank. Mogelijk zijn er strafrechtelijke inbreuken gebeurd, zoals fraude. Gisteren werden dan de rekeningen van de klanten geblokkeerd, om een run on the bank te voorkomen.

Een mislukt bankavontuur

Optima werd in 1991 opgericht als specialist inzake financiële planning voor vermogens, pensioenen en nalatenschappen. Het bedrijf was ook actief in vastgoed. In 2011 stapt Optima ook in het bankwezen door de overname van Ethias Bank.

De overheidsverzekeraar Ethias moest toen van de Europese Commissie zijn bank verkopen in ruil voor staatssteun van 1,5 miljard euro. Dat was in de nasleep van de ondergang van Dexia, waarvan Ethias een referentie-aandeelhouder was.

Door de overname van Ethias Bank kreeg Optima niet enkel 30.000 extra klanten, maar ook een banklicentie. Die bankactiviteit verliep evenwel niet zo vlot en in 2014 besliste Optima om die af te bouwen en zich om te vormen tot een beursvennootschap. Door de huidige situatie lijkt het vertrouwen van de klanten nu zoek. Een mogelijke oplossing is de overname door een andere financiële speler die dan ook de klanten overneemt, zoals eerder bij Kaupthing Bank.

Meest gelezen