Vlaamse stuwen "archeologisch erfgoed" in vergelijking met de Waalse

Met de wateroverlast van de voorbije weken komt ook een typisch Belgisch probleem bovendrijven. Zo zijn de stuwcomplexen op de Dender in Wallonië in sneltempo geoptimaliseerd, in Vlaanderen is op dit moment amper iets gerealiseerd. "De komende tien jaar zullen ze rond de Dender in Vlaanderen nog vaker met problemen te maken krijgen als de zaken niet sneller vooruitgaan", waarschuwt hoogleraar Waterbouwkunde Ronny Verhoeven.

Stuwcomplexen helpen overtollig water op rivieren af te voeren en kunnen zo overstromingen helpen voorkomen. Maar dan moeten die stuwen wel voldoen aan de moderne vereisten. En ze worden het best eerst aangepakt stroomafwaarts. Dat is nu net het probleem in het Denderbekken, met de Dender die in Henegouwen ontspringt en in Dendermonde uitmondt in de Schelde.

"In Wallonië heeft men de Dender geoptimaliseerd. Alle oude constructies zijn zo goed als vervangen door erg performante stuwen. In Vlaanderen worden we nog grotendeels geconfronteerd met archeologisch erfgoed", zegt professor Verhoeven aan VRT Nieuws. "Als het water dan sneller dan vroeger van Wallonië Vlaanderen binnenkomt, dan zit je met problemen."

Nochtans werd goed zes jaar geleden, na de grote overstromingen in de streek toen, al beloofd om de situatie aan te pakken. "Ik stel vast dat men in Wallonië vrij snel te werk gaat. In Vlaanderen zijn er wel plannen, maar is er nog niet veel gerealiseerd", aldus Verhoeven. Volgens hem duren de procedures in Vlaanderen veel te lang. "Iedereen kan zijn zeg doen over grote projecten. Dat vertraagt de zaken."

De situatie wordt duidelijk geïllustreerd op onderstaand kaartje. Groen betekent dat de constructie volledig gemoderniseerd is, wat voor een groot deel van de installaties in Wallonië intussen het geval is. Geel wil zeggen dat de werkzaamheden bijna afgerond zijn. Op de plaatsen in het oranje zijn de werkzaamheden net gestart, op de rode punten is er nog maar amper iets gebeurd.

"Had federale materie moeten zijn"

Rivieren kennen geen gewestelijke grenzen, het beleid wel. "En er is voor wat betreft de Dender duidelijk heel weinig overleg tussen Wallonië en Vlaanderen", stelt Verhoeven vast. Volgens de professor was het "fout" om het beleid in handen van de gewesten te geven. "Deze materie zou federaal moeten gebleven zijn. Dan was het allemaal wellicht efficiënter aangepakt."

Het ergste van de wateroverlast lijkt nu achter de rug. "Maar als de zaken in Vlaanderen niet sneller vooruitgaan, dan zullen ze rond de Dender de komende tien jaar nog meer problemen krijgen. Een weinig vrolijke gedachte", besluit professor Verhoeven.

Meest gelezen