Ziekenhuizen zetten robots achter ontvangstbalie

Een ziekenhuis in Oostende en Luik zullen vanaf volgende week een mensachtige robot inzetten om het personeel te helpen bij het onthaal van patiënten en bezoekers. Dat heeft Zora Bots, de Oostendse firma die de robots produceert, bekendgemaakt. Het is de eerste keer wereldwijd dat robots voor het onthaal in een medische context worden ingezet.
AP2014
(Archieffoto)

AZ Damiaan in Oostende en CHR Citadelle in Luik gebruiken al langer mensachtige robots, maar dan enkel ter ondersteuning in de geriatrie, kinder- en revalidatieafdelingen. De "Nao"-robots worden ingezet voor animatie tijdens gymnastiekoefeningen, of om kinderen mee te begeleiden naar operatiezalen om hen gerust te stellen.

De nieuwste generatie robots, die de naam Pepper meekreeg, is echter groter (140 cm) en mobieler, en is volgens de bedenkers speciaal ontwikkeld voor taken zoals het onthaal van patiënten. De Pepper-robots worden momenteel al getest in winkels in Japan en Frankrijk, maar worden volgende week in ons land dus voor een eerste keer in een medische context ingezet.

Zora Bots (voordien QBMT) is een pionier wat robottechnologie betreft en leverde al robots in meer dan tweehonderd ziekenhuizen en zorginstellingen in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Japan. Het bedrijf richt zich vooral op de zorgsector, maar ontwikkelde ook al robots voor het onthaal in bijvoorbeeld hotels.

Meest gelezen