1 op de 4 Vlamingen kan werk en gezin nauwelijks combineren

Een kwart van de Vlamingen noemt de combinatie van werk en gezin problematisch. Dat blijkt uit een onderzoek van VRT Nieuws. Zelfstandigen noemen de combinatie nog moeilijker dan werknemers. Tegelijkertijd blijkt in het huishouden dat in veel Vlaamse gezinnen nog steeds de traditionele rollenpatronen van kracht zijn.

1 op de 4 werknemers en 1 op de 3 zelfstandigen noemt de combinatie van werk en privé "problematisch". Zo’n 10 procent van de Vlamingen spreekt zelfs van een "acuut probleem". Het werk weegt dan ook zwaar door op het gezinsleven van de gemiddelde Vlaming.

34 procent geeft toe dat het gezinsleven lijdt onder de druk van het werk en ongeveer 32 procent van de Vlamingen voelen zich daarover schuldig tegenover hun partner of kinderen. 16 procent geeft toe minder te presteren op het werk door hun privéleven.

"Ik ben niet verwonderd over die cijfers", zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB). "Dat de combinatie tussen gezin en werk niet altijd gemakkelijk is, is iets wat sterk leeft en ook toeneemt. We verrichten op gezinsniveau - tweeverdieners zijn de standaard geworden - nu veel meer arbeid dan in de jaren 50, terwijl paradoxaal genoeg toen gezegd werd dat we door automatisering net minder zouden moeten gaan werken. De levensstandaard is natuurlijk wel steeds toegenomen."

Een mogelijke oplossing ziet Glorieux in minder gaan werken, zoals bijvoorbeeld vrouwenorganisatie Femma voorstelt. "Een 30-urenweek zou het in elk geval gemakkelijker maken om gezin en werk te combineren." De financiële haalbaarheid daarvan wordt niet door iedereen onderschreven, maar daar is de socioloog het niet mee eens. "Zo vallen ook bepaalde kosten weg, bijvoorbeeld een poetsvrouw, kinderopvang..."

De 30-urenweek lijkt alvast nog niet voor morgen. "Spijtig genoeg werkt ons economisch systeem in de andere richting", zegt de socioloog. "We worden aangemoedigd steeds meer te consumeren en hiervoor moeten we dan ook steeds meer geld verdienen om die consumptie te betalen. Dat is het probleem van onze huidige economie. Het is in feite een soort vicieuze cirkel."

Tussen 25/02 en 28/03 heeft onderzoeksbureau Indiville in opdracht van VRT Nieuws 2.163 Vlamingen tussen 18 en 75 jaar online en telefonisch bevraagd.

Meest gelezen