Kieldrechtsluis feestelijk geopend door koning Filip

Koning Filip heeft vanochtend de grootste sluis ter wereld ingehuldigd: de Kieldrechtsluis in Doel, in de Waaslandhaven. Meteen werd ook het eerste schip door de sluis geloodst. Dat gebeurde in aanwezigheid van tientallen gasten uit de havenwereld en de politiek. "Deze gloednieuwe sluis wordt een stroomstoot voor nieuwe economische groei", zei Vlaams minister Weyts (N-VA), bevoegd voor Openbare Werken en Mobiliteit.

De nieuwe Kieldrechtsluis is maar liefst 500 meter lang, 68 meter breed en 17,8 meter diep. Door de nieuwe sluis krijgen schepen nu een tweede, grotere toegang tot de Waaslandhaven, vanuit het Deurganckdok. Dat dok ligt vlak naast het dorpje Doel, dat ook bekend is van de kerncentrale.

"Met de Kieldrechtsluis kunnen we reders de garantie geven op een snelle en vlotte toegang tot de Waaslandhaven en zo kunnen we nog meer schepen uit de hele wereld naar Vlaanderen lokken", loofde Weyts in zijn speech de kwaliteiten van het bouwwerk.

De bouw van de sluis startte eind 2011. Toen heette de sluis nog Deurganckdoksluis, een voorlopige naam. Begin dit jaar kreeg ze haar definitieve naam, verwijzend naar het nabijgelegen polderdorp Kieldrecht.

"Drie Eiffeltorens"

De afgelopen jaren werd 9,1 miljoen m3 grond uitgegraven, 795.000 m3 gewapend beton gestort en 22.000 ton constructiestaal gebruikt. "Genoeg voor drie Eiffeltorens", zei Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts bij de inhuldiging.

Op de muren van de sluis werd bracht kunstenaar Cazn vorig jaar een enorme muurschildering aan van 300 meter breed en 9 meter hoog. Afhankelijk van het getij verdwijnt die soms deels onder water. Geïnteresseerden konden die een jaar geleden vanuit de sluis bekijken. 

De bouw van de sluis heeft zo'n 382 miljoen euro gekost, zo'n 42 miljoen meer dan oorspronkelijk geraamd. De Europese Investeringsbank gaf een lening van maximaal 160,5 miljoen euro. De Vlaamse overheid betaalt het grootste deel van de werken.

Eerste schip

Vorig jaar werd de sluis al gevuld met water, maar er was nog een jaar nodig om ze volledig af te werken. De sluis werd vandaag officieel geopend door koning Filip.

De koning kreeg nadien in het sluiscontrolegebouw uitleg over de werking van de sluis en zag hoe het eerste commerciële schip, de MS Grande Lagos, om 10.45 uur uit de sluis werd geloodst. Hij schudde nadien ook de hand van de projectingenieurs en sprak met een aantal internationale haventoplui.

Het grote publiek kan dit weekend de sluis bezichtigen. Geïnteresseerden kunnen nog een ticket kopen om vanuit het grootste reuzenrad van Europa - zo'n 55 meter hoog - de nieuwe sluis te bekijken.

Meest gelezen