Italiaanse krant biedt "Mein Kampf" aan bij weekendkrant

In Italië is opschudding ontstaan door een initiatief van de rechtse krant Il Giornale. Bij de editie van vandaag kunnen de lezers ook een exemplaar van "Mein Kampf" van Adolf Hitler als bijlage kopen. "Pijnlijk", vindt de Italiaanse premier Matteo Renzi.

We moeten de geschiedenis kennen om te vermijden dat ze zich herhaalt. Dat is zowat de beweegreden van Il Giornale om "Mein Kampf" aan zijn lezers aan te bieden. Het boek van Adolf Hitler is het eerste in een reeks van acht boeken over het Derde Rijk die zijn geselecteerd door de rechtse krant die in handen is van de broer van voormalig premier en mediamagnaat Sivio Berlusconi.

De Joodse gemeenschap en de Israëlische ambassade reageren verontwaardigd op het initiatief. "Als ze het ons hadden gevraagd, hadden we veel geschiktere boeken kunnen aanraden om de Shoah te helpen begrijpen", zegt de ambassade van Israël in Rome aan het Italiaanse persagentschap Ansa.

"Platvloers", reageert woordvoerder Renzo Gettegna van de Joodse gemeenschap. "Lichtjaren verwijderd van elke logica als het gaat om het bestuderen van Holocaust."

Ook de Italiaanse premier Matteo Renzi is scherp voor Il Giornale. "Ik vind het pijnlijk dat een Italiaanse krant vandaag "Mein Kampf" van Hitler weggeeft", meldt hij op Twitter. "Mijn warme steun gaat naar de Joodse gemeenschap."

Il Giornale schrijft vandaag dat het de bezorgdheid van de Joodse gemeenschap deelt. "Toch is het goed om over het kwaad te kunnen lezen, om te voorkomen dat het terugkeert", schrijft hoofdredacteur Alessandro Sallusti. Hij wijst erop dat de uitgave is voorzien van een kritisch voorwoord van historicus Francesco Perfetti.

In Duitsland is "Mein Kampf" begin dit jaar voor het eerst sinds 1945 uitgegeven, maar het ging wel om een sterk geannoteerde versie om het antisemitische en racistische wereldbeeld van Hitler van voldoende context te voorzien.

De versie die verkrijgbaar is bij Il Giornale, is een herdruk van de eerste Italiaanse vertaling uit 1938, toen fascistisch Italië de antisemitische wetten invoerde.

Meest gelezen