Dodental na schietpartij in Orlando opgelopen tot 50

Bij een schietpartij in een Amerikaanse holebiclub zijn 50 doden en 53 gewonden gevallen. Dat heeft de burgemeester van Orlando bekendgemaakt, de stad in de staat Florida waar de schietpartij plaatsvond. De schutter is door de politie doodgeschoten. Hij is geïdentificeerd als Omar Mateen, een Amerikaan uit Florida, met Afghaanse ouders.

Aanvankelijk was er sprake van 20 doden, maar de burgemeester van Orlando zegt dat het dodental verder is opgelopen tot 50. Dat maakt het de dodelijkste schietpartij in de recente Amerikaanse geschiedenis. 

"Met grote droefheid moet ik melden dat er niet 20 maar 50 doden zijn gevallen, naast de schutter. Nog eens 53 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht." Dat zei burgemeester Buddy Dyer van Orlando, die door de omvang van de schietpartij aan de gouverneur van Florida gevraagd heeft om de noodtoestand uit te roepen in zijn stad. Op die manier kunnen er extra middelen worden vrijgemaakt.

"De man had zijn actie goed voorbereid en had meerdere wapens bij", zegt sheriff John Mina van de politie van Orlando op zijn beurt. Het is niet duidelijk wat zijn motief was. De FBI is ingeschakeld in het onderzoek. De dader was de voorbije jaren al twee maal verhoord, maar telkens zonder gevolg.

Vlak voor de aanval op de nachtclub belde hij het noodnummer 911 en zwoer hij trouw aan de leider van de terreurgroep IS.

AFP or licensors

"Maak dat je wegkomt"

De schutter is om 2 uur 's morgens (lokale tijd) binnengekomen, zegt een getuige op de Facebookpagina van de nachtclub Pulse. Er waren op dat ogenblik ongeveer 320 gasten aanwezig.

"Maak dat je wegkomt en blijf lopen", staat op dezelfde Facebookpagina te lezen. Bezoekers die in de buurt van de bar en achterin de club zaten, konden zich nog gauw uit de voeten maken.

Toen hij naar buiten ging, botste de schutter op een politieagent, waarop hij opnieuw binnenstapte en verschillende bezoekers gijzelde. Kort daarna besloot de politie de club binnen te dringen. De hele actie heeft zo'n drie uur geduurd.

Vuurgevecht

De ordediensten gebruikten een gepantserd voertuig om de club binnen te dringen en konden zo'n 30 mensen in veiligheid brengen. Kort daarna werd de schutter doodgeschoten in een vuurgevecht waarbij negen agenten betrokken waren. Eén van hen raakte lichtgewond. De autoriteiten noemen de feiten een daad van terreur.

In een mum van tijd stonden de straten rond de club vol ambulances en politiewagens. Op video's op sociale media waren gewonde mensen te zien die ter plaatse werden behandeld. Uiteindelijk werd 53 gewonden naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving gebracht. De toegang tot die ziekenhuizen is voorlopig beperkt.

Tweede schietincident

Pulse noemt zichzelf "the hottest gay club" en ligt in het hart van Orlando. Op het ogenblik van de feiten was er in de nachtclub een Latin Night bezig.

Ook vrijdag was er een schietincident in Orlando. Daarbij is Christina Grimmie doodgeschoten, een vroegere deelneemster van het tv-programma "The voice". De schutter van dat incident schoot zichzelf dood. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat er een verband is met de feiten die zich vandaag afgespeeld hebben.