Antwerpen verwacht nieuw museum met werk van Goya en Munch

Aan de Antwerpse Scheldekaaien zijn in een pand pal tegenover Het Steen de werken aangevat voor een nieuw museum. Het museum is een privé-initiatief van de Nederlandse verzamelaar Harry Rutten. Hij zocht al een tijdje een permanente locatie voor zijn rondreizende collectie van tekeningen, etsen en lithografieën van voornamelijk Francisco Goya, Edvard Munch en Félicien Rops.

Verzamelaar Harry Rutten beschikt zelf over een collectie van een tweehonderdtal stukken - waarvan meer dan de helft van de hand van Goya zijn - en wil die aanvullen met bruiklenen van andere (buitenlandse) musea. "Ik wil er ook geen "dood" museum van maken", zegt hij. "Er komen lezingen en drie tijdelijke expo's per jaar en studenten zullen onze stukken letterlijk en figuurlijk tegen het licht kunnen houden."

Het museum krijgt de naam "De Reede" en moet nog dit najaar de deuren openen. Rutten denkt dat het museum op termijn jaarlijks zowat 25.000 bezoekers moet kunnen lokken. "We hebben een stichting opgericht en die heeft voldoende fondsen om die eerste jaren te overbruggen", zegt hij. "We vragen ook geen subsidies en willen zelf uit de kosten komen."

De Wever in zijn nopjes

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is alvast in zijn nopjes. "De stad krijgt als het ware een nieuw museum cadeau", zegt hij. "Het verheugt me enorm dat de prachtige collectie van Harry Rutten hier om de hoek van het stadhuis te bewonderen zal zijn, en bovendien tegenover de toekomstige toeristische balie in Het Steen én de plaats waar cruiseschepen aanmeren."

Het museum zal met de stad samenwerken op publicitair vlak. Daarnaast wil het ook een samenwerkingsverband op poten zetten met twee andere private Antwerpse musea: het Eugeen Van Mieghem Museum en het Maurice Verbaet Art Center.

Meest gelezen