Fernand Huts toont kunstcollectie in Caermersklooster

In het provinciaal cultuurcentrum Caermersklooster opent vrijdag de tentoonstelling "Voor God & geld", met een collectie kunstwerken uit de 15e en 16e eeuw. Een flink deel van de werken komt uit The Phoebus Foundation van ondernemer Fernand Huts, CEO van Katoen Natie.

"Voor God & geld" is een tentoonstelling over de culturele en economische groei van de Zuidelijke Nederlanden in de 15e en 16e eeuw. "De wereld vandaag is het product van de middeleeuwen", zegt curator Katharina Van Cauteren. "Handel en ondernemerschap zorgen er voor dat deze gemeenschappen uitgroeien tot economische machtscentra met een bloeiende kunstnijverheid. Artistieke producten uit Vlaanderen en Brabant veroveren de wereldmarkt."

Een collectie kunstwerken uit die periode, afkomstig uit musea, archieven, bibliotheken en privéverzamelingen, werd samengebracht in een tentoonstelling rond 8 thematische ruimtes. Komen aan bod: platteland, uitvindingen in wetenschap en technologie, textiel, economie, maar ook de religieuze beleving, het afkopen van zonden en de opkomst van het protestantisme. Veel van de kunstwerken worden voor het eerst getoond.

Op voorhand een rouwstoet

Voor de tentoonstelling werden twee boeken samengesteld: "Voor God en geld" van Katharina Van Cauteren en Fernand Huts, en "Gouden tijden. Rijkdom en status in de middeleeuwen" van Véronique Lambert en Peter Stabel. Ook is er een themanummer van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) aan de tentoonstelling gewijd.

De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door Katoen Natie, Indaver en The Phoebus Foundation, samen met de provincie Oost-Vlaanderen. Het initiatief kwam van Fernand Huts en gedeputeerde Jozef Dauwe.

Aan de opening vrijdagavond gaat een "rouwstoet" vooraf, georganiseerd door een dertigtal organisaties en personen die de "vermarkting" binnen de publieke cultuurwerking aanklagen. De tentoonstelling loopt tot 1 januari 2017.

Meest gelezen