Zandsculpturenfestival brengt sterrenparade naar Oostende

Met "Stars" serveert de 19e editie van het zandsculpturenfestival een echte sterrenparade op het Groot Strand van Oostende. Vrijdag opent het zandsculpturenfestival officieel de deuren. De organisatoren verwachten ruim 200.000 bezoekers.
Zandsculptuur uit de editie van 2014

Van Elvis tot Adele, van Grease tot Titanic, van Delfine Persoons tot Eden Hazard en van FC De Kampioenen tot Eigen Kweek. Het zandsculpturenfestival wil meer dan ooit inzetten op een generatie-overschrijdend publiek.

"Het is voor onze ouders, voor ons en voor onze kinderen", vertelt Deman. "Het sculpturenfestival is voor ons ook een gezichtenfestival geworden. Voor het eerst is er geen monumentaal zandkasteel, maar zetten we echt in op gezichten, wat veel moeilijker is om te maken."

240 vrachtwagens zand

De 33 kunstenaars uit 12 verschillende landen stellen dit jaar een parcours voor van ruim een kilometer lang dat ook toegankelijk is voor rolstoelen. 151 beelden staan neergepoot op een terrein van 10.000 vierkante meter, goed voor 240 vrachtwagens zand.

Er zijn ook schuiltenten waardoor het sculpturenfestival ook bij regen attractief blijft. "Het traject zal voor velen vertrouwd aandoen met veel sterren uit de muziek-, film- en sportwereld", aldus Deman. Het festival speelt ook in op de actualiteit, onder meer met beelden van overleden sterren Prince en David Bowie, en talenten zoals de winnares van The Voice. Ook de Rode Duivels zijn aanwezig en doorheen het Europees kampioenschap voetbal zullen er nieuwe gezichten opduiken. "Zo hebben we nog een beeld opgetrokken van Thibault Courtois, als beste speler in de match tegen Italië", aldus Deman.

Na een opbouw die ruim een maand heeft geduurd, gaat het zandsculpturenfestival vrijdag officieel open, met tal van BV's die hun evenbeeld kunnen zoeken. De beelden zullen in Oostende blijven staan tot 4 september.

Meest gelezen