21 miljoen euro nieuwe investeringen in fietssnelwegen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en zijn collega van Economie Philippe Muyters (N-VA) maken geld vrij voor fietssnelwegen, goed voor 21,7 miljoen euro aan nieuwe investeringen. Vlaamse middelen en geld uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) worden gebruikt voor 13 fietssnelwegprojecten.

Minister Weyts maakte eerder al bekend dat hij deze legislatuur 100 miljoen euro wil investeren in fietsinfrastructuur. Daarbij wil hij ook het statuut van de fietssnelwegen opwaarderen en de trajecten een betere doorstroming garanderen. Met die investeringen wil Weyts mensen uit de wagen en op de fiets krijgen.

De ambitie is om 80 nieuwe fietssnelwegen te realiseren. Nu wordt er geld vrijgemaakt voor de realisatie van 13 fietssnelwegprojecten, met een gezamenlijke waarde van 21,7 miljoen. Het geld gaat vooral naar de aanleg van fietssnelwegen, fietstunnels en het wegwerken van zogenoemde missing links.

"De fietssnelwegen worden zo op cruciale punten uitgebreid en vlotter en veiliger gemaakt", zegt Weyts. "Zo worden er fietsbruggen gebouwd in Aalst, Dendermonde, Gent, Berchem en Herentals. Er komen fietstunnels in Leuven, Gent, Mortsel en Geel."

Het geld komt voor een groot deel (8,2 miljoen euro) uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De EFRO-middelen worden beheerd door de diensten van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters.

Weyts legt bovenop de EFRO-fondsen nog eens 5,5 miljoen euro uit zijn bestaande investeringsbudgetten voor de fiets. Andere partners, zoals bijvoorbeeld de provinciale en lokale besturen, leggen de rest bij.

Meest gelezen