"België is een mooie stad": heeft Trump dan toch gelijk?

"België is een mooie stad", zei de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump tijdens een speech in Atlanta. Een "slip of the tongue", maar Belgium bestaat wel degelijk echt in de Verenigde Staten, zo blijkt. Er is zelfs meer dan één, al moeten we misschien veeleer spreken over een gemeente of dorp dan een echte stad. Krijgt Trump zo toch een beetje gelijk?

Het was niet de eerste keer dat Trump verwees naar België of een Belgische stad tijdens een speech. In de nasleep van de aanslagen in Parijs en de nieuwsberichten over Molenbeek, noemde hij Brussel een hellegat ("hell hole").

Dit keer klonk het tijdens een speech over terrorisme dat België "een mooie stad" was. Een voorzet die zijn rivale Hillary Clinton niet kon laten liggen. "Trump zou beter  opnieuw naar de les aardrijkskunde gaan", postte Clinton, maar zo gek is Trumps uitspraak eigenlijk nog niet. Er blijken zelfs meerdere Belgiums te bestaan in de Verenigde Staten.

6,27 vierkante kilometer en 2.245 inwoners

Een eerste Belgium ligt in de Amerikaanse staat Wisconsin. Op de Facebookpagina van onze Engelstalige collega's van Fans of Flanders reageerden lezers prompt door een foto van Belgium online te zetten: "Blijkbaar is het effectief wel een mooi stadje, ergens".

Dat "ergens" is de noordelijke Amerikaanse staat Wisconsin, bij het meer van Michigan. Op Wikipedia staat te lezen dat Belgium 2.245 inwoners telt, 6,27 km² groot is en gelegen op een hoogte van 225 meter. Het weer is er op dit moment best wel oké, met een temperatuur van 18 graden. Voor morgen wordt er zelfs 25 graden verwacht.

Op Street View zijn brede straten te zien met villa's aan weerszijden, in een vlak gebied met verderop maïsvelden en bossen.

Iets kleinere versie in Illinois

Ook in de staat Illinois, wat meer naar het zuiden, ligt een Belgium te blinken, op autoweg 150 onder Chicago. Een iets kleinere versie weliswaar, amper 111 hectare groot en met een 400-tal inwoners. Ook hier veel ruimte, mooie villa's en aardig wat groen in een vlakke omgeving.

Maar mocht u dus ooit met een huurauto in de buurt zijn, het is dus mogelijk om Belgium in je gps in te geven. Hij zal je niet over de oceaan sturen. U zal er een klein stukje Noord-Amerika mee verkennen.

Meest gelezen