Fernand Huts, ontwaak uit de jaren 60! - Daniëlle Vanwesenbeeck

Daniëlle Vanwesenbeeck was ondernemer van het jaar. De uitspraak over de "moderne vrouw" van Fernand Huts is bij haar in het verkeerde keelgat geschoten: "Het is misschien tijd om eens te ontwaken uit uw jaren-60-beeld."
opinie
Opinie

Daniëlle Vanwesenbeeck is oprichter en CEO van MasterMail en was enkele jaren geleden onderneemster van het jaar.

Beste meneer Huts,

Ik moet toegeven, voor de moed die u al jaren aan de dag legt in uw strijd tegen de wet-Major, daarvoor krijgt u mijn respect. Een echte vechter. Ondernemers zijn doorzetters, ik weet er alles van.

Uw uitspraak echter dat "de moderne" vrouw onvoldoende ruimte laat aan de man om te ondernemen, deed dat respect echter al zeer snel smelten als sneeuw voor de zon. "Ze willen eerst quality time en dan mag er geld verdiend worden", liet u optekenen.

Meneer Huts, wat een miskleun van een uitspraak.

Ten eerste denk ik dat een gezonde work-life balance een absolute must is om een bedrijf goed te laten draaien. Ik las enkele jaren geleden een interview met Tony Mary, die toegaf dat je ergens altijd wel een prijs betaalt voor het hectische leven als CEO, van onder meer de VRT: ofwel begeeft je gezondheid het, zie je je kinderen niet, of begeeft je huwelijk het.

Ik vond dat knap. Te veel investeren in de professionele kant is potten breken aan de andere kant.

Ik trek de lijn even door naar ondernemers, want er zijn best wel wat parallellen tussen het leven van een CEO en een ondernemer. In mijn netwerk van ondernemers ondervond ik zelf dat er de afgelopen jaren af en toe mensen uit de hectiek verdwenen: hartaderbreuk, huwelijk op de klippen, verstoorde ouder-kind-relatie.

Dus enkel en alleen gaan voor het geld verdienen, ik denk niet dat dat de juiste aanpak is: de prijs die je betaalt ligt veel te hoog.

De tijd om 16 of 18 uur per dag te werken is voorbij. Dat gaat niet zozeer over wel of geen prioriteit geven aan geld verdienen: het is vooral een kwestie van je niet goed kunnen organiseren. Een kwestie van niet kunnen delegeren. Een kwestie van prioriteiten niet kunnen ordenen.

Dus JA, ik moet u gelijk geven: er bestaan vrouwen die quality time belangrijk vinden. Ik ben er namelijk één van. Ik waak over de balans tussen werk en privé.

Voor mezelf én voor mijn gezin. Zelfzorg heet zoiets. Af en toe wat energie bijtanken om er de volgende dag weer te staan voor zowel het gezin als voor de medewerkers van het bedrijf. Ik denk dat iedereen daar baat bij heeft. Een skivakantie past daar overigens perfect in.

Die balans is niet alleen relevant op vlak van tijdsbesteding, maar ook in het relationele. Ik licht u even toe hoe deze "moderne vrouw" het aanpakt.

De partner

Eerst en vooral moet ik u iets bekennen: zonder mijn wederhelft zou ik de combinatie gezin-bedrijf niet rond krijgen. Het geregel met de kinderen, de inschrijvingen op hun voetbalstages, de cadeautjes voor op de verjaardagsfeestjes, de vakanties.

Dat alles, gecombineerd met de ontbijtmeetings, buitenlandse beurzen, dringende opdrachten waardoor er al eens een zeldzame avond doorgewerkt moet worden. Om nog te zwijgen van het feit dat er elke avond een portie gezond op de borden terecht moet komen.

Hoe wij dat doen?

Door teamwork, door externe hulp en door overleg met de wederhelft. We bekijken hoe het staat met onze agenda’s, en hoe we tijd kunnen maken voor al die verschillende taken die op ons afkomen. We nemen onze verantwoordelijkheid op beide vlakken: professioneel én privé.

Alleen zo komen we alle twee aan onze trekken. Privé hebben we ons project: onze kinderen opvoeden. Professioneel hebben we ook beiden onze uitdagingen.

Alle twee, meneer Huts.

Er is niemand die het haardvuur claimt en er is niemand die de bedrijfswagen claimt. Van beide markten zijn we thuis en we geven elkaar ruimte. Alleen zo heb ik mijn kmo kunnen uitbouwen. Zo en niet anders.

Meneer Huts, het is u misschien wat ontgaan tijdens al uw lange werkdagen, maar het ondernemerschap is al lang niet meer enkel een voorrecht voor mannen en de work-life balance is ook al jaren een thema in de media. Het is misschien tijd om eens te ontwaken uit uw jaren-60-beeld.

Beschouw mijn brief dus als wake-upcall:

We zijn nu 2016, deze brief komt van een vrouwelijke ondernemer met een kmo van 15 mensen, ik weet wat werken is, maar ik weet ook wat leven is. Evenwicht is belangrijk, net als respect voor het andere geslacht.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen