Vrouwen hebben meer rechten dan het aanrecht - Pieter Timmermans

Ook de werkgeversorganisatie VBO schrikt van de uitspraken van ondernemer Fernand Huts over de "moderne vrouw". "Anno 2016 kan het niet de bedoeling zijn dat het enige recht van de vrouw het aanrecht is."
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina
Lies Willaert

Pieter Timmermans is gedelegeerd bestuurder van de werkgeversorganisatie VBO.

De uitspraken over ondernemerschap van Fernand Huts in Trends mogen op zijn minst opmerkelijk genoemd te worden. Hij heeft een grote verdienste in het creëren van economische meerwaarde, maar zijn opinie dat voornamelijk mannen dat kunnen doen, deel ik niet. Anno 2016 kan het niet de bedoeling zijn dat het enige recht van de vrouw het aanrecht is.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat vrouwen nog steeds meer deeltijds werken, minder verdienen, meer tijd besteden aan het huishouden, minder snel ondernemer worden en als ze dat dan toch doen, er sneller de brui aan geven. Dat laatste is dan voornamelijk te wijten aan het feit dat ze net meer tijd spenderen aan de huishoudelijke taken.

Geen mannelijk prerogatief

Als VBO pleiten wij steeds voor een evenwichtige taakverdeling die inzet op wendbaar en werkbaar werk voor mannen én vrouwen. Als we van een betaalbare sociale zekerheid willen blijven genieten, moet iedereen daartoe een bijdrage leveren.

Als werkgeversorganisatie vinden wij het creëren van tewerkstelling enorm belangrijk. Een beleid dat inzet op het verlagen van de lasten op arbeid en ondernemerschap stimuleert, creëert meer private jobcreatie en koopkracht voor mannen en vrouwen.

Het is dan ook vreemd om het ondernemerschap als een mannelijk prerogatief te bestempelen. Het is wel een feit dat er heel wat factoren zijn voor vrouwen die ‘remmend’ werken. We noemen er enkele. 

Gezin

In de eerste plaats hebben we het dan over de organisatie binnen het gezin. Vrouwen staan vandaag de dag nog steeds meer dan mannen in voor de was en de plas en de zorg voor de kinderen. Dit is zelfs het geval in gezinnen waar beide partners een vergelijkbaar loon hebben.

Risico's

Daarnaast zouden vrouwen meer aversie hebben tegenover risico’s dan mannen, waardoor ze minder snel zullen ‘ondernemen’.

Zwangerschap

Omwille van deze en tal van andere redenen, zijn er minder vrouwelijke ondernemers die kunnen dienen als rolmodel. Dan hebben we het nog niet eens over de biologische factoren.

Tot op de dag van vandaag hoeven mannen geen loopbaanonderbreking te nemen omwille van een eventuele zwangerschap, en volgens de laatste berichten ziet het er niet naar uit dat dit op korte termijn gaat veranderen.

Kinderen

De voorzitster van het VBO, Michèle Sioen, is helaas één van de weinige voorbeelden waaraan vrouwen zich kunnen spiegelen. Velen van hen houden er na enkele jaren mee op, vaak wanneer er kinderen komen.

Deeltijds

Vervolgens kiezen ze voor een deeltijdse baan of één of andere vorm van tijdskrediet, die hun promotiekansen verder hypothekeert en gevolgen heeft voor hun pensioen. Als men bewust is van de gevolgen van deze keuze, moeten we dit respecteren. Maar het kan ook anders.

Werk en gezin

Een mentaliteitsverandering is iets wat organisch moet groeien. We moeten vrouwen stimuleren om kansen te grijpen. In bedrijven moet er ruimte zijn om hard te werken en het evenwicht tussen werk en gezin te vergemakkelijken.

De overheid kan daar ook toe bijdragen in domeinen als kinderopvang en dienstencheques. Ook bedrijven kunnen hun steentje bijdragen, door in te zetten op telewerk en vaderschapsverlof te stimuleren zonder dit te verplichten.

Mannen en vrouwen

Als Fernand Huts op één vlak gelijk heeft, dan is het wel dat er te weinig ondernemerschap is. Het kan niet de bedoeling zijn dat het enige recht van de vrouw het aanrecht is, en wel integendeel.

Ondernemers zijn er voor iedereen, en iedereen moet ondernemer kunnen zijn. We hebben alle ondernemende mannen en vrouwen nodig om onze welvaart in de toekomst te vrijwaren.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen