Duits-Spaanse megadeal in de windenergie

Gamesa, een Spaans concern gespecialiseerd in windturbines, en het Duitse industriële conglomeraat Siemens hebben een overeenkomst bereikt om de windenergieactiviteiten samen te voegen. Het nieuwe bedrijf zou de grootste producent van windturbines worden.

Het nieuwe bedrijf zal gevestigd en beursgenoteerd zijn in Spanje. De gecombineerde jaaromzet bedraagt 9,3 miljard euro en het orderboek is goed voor 20 miljard euro aan toekomstige opbrengsten. De fusie levert op jaarbasis naar schatting 230 miljoen euro aan structurele kostenbesparingen op.

Siemens zal 59 procent in de gezamenlijke onderneming aanhouden, de rest zal bij de Gamesa-aandeelhouders zitten. Gamesa wordt volledig in het nieuwe bedrijf gebracht. De Gamesa-aandeelhouders krijgen naast 41 procent ook een bedrag van 3,75 euro per aandeel in contanten uitbetaald door Siemens. Dat komt in totaal neer op circa 1 miljard euro.

Volgens de Spaanse economische pers zouden de twee samen de grootste producent van windturbines vormen. Windenergie is de kleinste en minst rendabele van de acht divisies van Siemens. Daar moet de deal met Gamesa verandering in brengen.

De Spanjaarden staan in de top vijf van de windmolenbouwers, dankzij de productie van windmolens op het land. Het bedrijf is ook een heel sterke speler in de groeilanden. Siemens is dan weer mondiaal marktleider voor offshore parken.

In 2014 greep Siemens naast de energiedivisie van het Franse Alstom. Die werd ingelijfd door het Amerikaanse General Electric

Meest gelezen