Gewezen kampbewaker van Auschwitz krijgt vijf jaar cel

In Duitsland is een voormalig SS-bewaker van het nazi-concentratiekamp Auschwitz tot vijf jaar cel veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de moordpartijen in het kamp. Of de man ook effectief naar de cel moet, is nog niet duidelijk.

De verdediging van Reinhold Hanning had de vrijspraak gevraagd omdat er geen specifieke getuigenissen waren dat hij heeft deelgenomen aan wreedheden en moordpartij van gevangenen.

Toch was de rechtbank niet onder de indruk. "U was twee en een half jaar lang in Auschwitz en had er een belangrijke functie... U was lid van een criminele organisatie en u nam deel aan criminele activiteiten in Auschwitz", zei rechter Anke Gudda tot Hanning.

De 94-jarige gewezen sergeant zei dat hij 18 was toen hij zich meldde als vrijwilliger van de SS, de stoottroepen van het naziregime. Hij gaf toe dat hij tussen begin 1942 en juni 1944 in het concentratiekamp van Auschwitz gewerkt heeft. 

Wel beweert Hanning dat hij nooit rechtstreeks betrokken was bij wreedheden in Auschwitz. Tijdens het proces zei hij dat hij spijt had dat hij deel had uitgemaakt van een dergelijk criminele organisatie als de SS. "Ik ben beschaamd dat ik onrecht gezien heb en dat ik daar nooit iets tegen gedaan heb en ik vraag daarvoor excuses", zei hij in april.

In het verleden zijn veel nazi-oorlogsmisdadigers aan het gerecht ontsnapt indien niet aangetoond kon worden dat ze persoonlijk wreedheden hadden begaan. Meer recent volstaat dat men in een concentratiekamp gewerkt heeft om medeverantwoordelijk gesteld te worden. In Auschwitz zouden meer dan 1,1 miljoen Joden vermoord zijn, naast veel andere mensen.