Istanbul verbiedt jaarlijkse Gay-Prideoptocht

In de Turkse stad Istanbul hebben de lokale autoriteiten de Gay-Prideoptocht verboden, de optocht van holebi's. Dergelijke optochten vinden elk jaar in verschillende grote wereldsteden plaats, maar de autoriteiten in Istanbul zien er een bedreiging in voor de veiligheid en de openbare orde.

De lokale autoriteiten zeggen te hebben vernomen dat er op 26 juni een Prideoptocht zou worden georganiseerd, maar roepen op om dat niet te doen en "zich te schikken naar de waarschuwingen die door de ordediensten zijn gegeven".

Vorig jaar heeft de Turkse politie een samenkomst van holebi's naar aanleiding van Gay Pride uiteengedreven met waterkanonnen en rubberkogels. Ook toen hadden de organisatoren geen toestemming gekregen voor een optocht. Toen luidde het excuus dat de optocht midden in de ramadan viel, de islamitische vastenmaand.

De eerste Prideoptocht in Istanbul vond plaats in 2003, met amper 30 deelnemers. In 2013 waren er volgens e organisatoren 100.000 deelnemers. Hoewel ze het niet met zoveel woorden zeggen, zien de Turkse autoriteiten openlijk uitingen van holebicultuur liever niet in het straatbeeld.