Vrouwelijke voetbalcommentator krijgt "shitstorm" over zich

Op de Duitse zender ZDF is Claudia Neumann een van de voetbalcommentatoren. Toch blijken heel wat mensen het moeilijk te hebben dat een vrouw uitleg geeft bij de EK-matchen. Neumann kreeg er gisteren alvast van langs op Facebook en Twitter: "Weer een vrouw als commentator. Ik val in slaap. Ze verneukt alles."
imago/Sven Simon

Neumann becommentarieerde al twee matchen, maar vooral na Italië-Zweden stroomden de -seksistische- reacties binnen. "Hoe kan men een vrouw laten presenteren? ZDF merkt het niet eens. Ze willen cool zijn en onze kritiek negeren. Die teef heeft gewoon een piemel nodig" of "Weet je eigenlijk wel wat een ploegopstelling is?",  zijn slechts een greep uit de posts op de Facebookpagina van ZDF heute.

ZDF en #verbijsterd

De zender maakte de surfers er fijntjes op attent dat "beledigingen geen meningen zijn" en "wie niet op een gepaste manier aan de discussie deelneemt, geblokkeerd wordt". Als tegenreactie circuleerde dan ook al snel op Twitter de hashtags #fassungslos (verbijsterd, red.) en #shitstorm in combinatie met #ClaudiaNeumann.

Na de stortvloed aan negatieve reacties volgden er ook positieve reacties, van zowel mannen als vrouwen:

ZDF voert alleszins geen wijzigingen door: Neumann blijft commentaar leveren. Ze ligt zelf ook niet wakker van de heisa. "Die storm op sociale media komt niet als een verrassing. Ik ben gewoon verwonderd dat er nu van mij een reactie verwacht wordt", klinkt het.

Wie is Neumann?

Voor de 51-jarige Neumann is sport geen loos begrip. Ze studeerde naast Germaanse en pedagogiek, ook sportwetenschappen in Bonn.

Ze begon haar carrière begin jaren 90 als freelancejournalist bij RTL. Ze specialiseerde zich in voetbal, wielrennen en tennis, en volgde onder meer het WK voetbal in 1994 (VS), het EK in 1996 (Engeland) en de Ronde van Frankrijk in 1997 en 1998.

Sinds 1999 werkt Neumann voor ZDF waar ze de Olympische Spelen en het vrouwenvoetbal opvolgt. Ze leverde trouwens als eerste vrouw in 2011 commentaar bij het WK vrouwenvoetbal in Duitsland.