Opgelet: meer teken gesignaleerd die ziekte van Lyme verspreiden

Bij onderzoek in het natuurreservaat van Bokrijk zijn er drie keer meer besmette teken aangetroffen dan drie jaar geleden. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Als de teken een bepaalde bacterie met zich meedragen, kunnen ze bij een beet de ziekte van Lyme overdragen op de mens. Die ernstige infectieziekte kan zenuw- of hartproblemen veroorzaken.
© SWNS Group

Bij het onderzoek zijn er opvallend veel teken aangetroffen die bovendien vaker dan de voorbije jaren de gevaarlijke bacterie meedroegen, die bij de mens de ziekte van Lyme veroorzaakt. Geen goed nieuws, aan de start van de zomerperiode vol jeugdkampen in de natuur.

"Waarschijnlijk zitten de warme winters daar voor iets tussen", zegt Isra Deblauwe van het Tropisch Instituut. "Wat mogelijk ook meespeelt, is de opeenvolging van verschillende mastjaren, waarin beuken en eiken veel noten produceren. Dat trekt veel gastheren voor teken aan, zoals muizen en andere knaagdieren. Ook everzwijnen en herten profiteren daarvan. Die kunnen in warme winters dan beter overleven, waardoor ook teken makkelijker in leven blijven.

Hoe kan je een tekenbeet voorkomen?

  • Draag een T-shirt met lange mouwen en een lange broek als je de natuur intrekt.
  • Draag dichte schoenen en stop je broekspijpen in je sokken of schoenen.
  • Draag lichtgekleurde kleding. Daarop zie je teken gemakkelijker zodat je ze tijdig kunt verwijderen.
  • Blijf op de paden en vermijd hoog gras.
  • Controleer dagelijks of je ergens op je lichaam een tekenbeet hebt. Inspecteer vooral je liezen, oksels, knieën, elleboogholten en je hoofdhuid grondig. Zo ben je zeker dat een teek nooit langer dan 24 uur op je huid zit.  Dat is namelijk de tijd die een teek nodig heeft om je te besmetten.
  • Bescherm je met insectenwerende middelen die 30 % diëthyltoluamide (DEET) bevatten.
  • Onderzoek je huisdier na een wandeling in het bos. Teken nestelen zich graag in hun vacht.

(bron: CM)

Meest gelezen