Theatermaker Ivo Van Hove nu ook in Frankrijk bekroond

De Vlaamse theatermaker Ivo Van Hove (57) heeft, een week na twee Tony Awards te hebben gewonnen, ook in Frankrijk een dubbele onderscheiding gekregen.

De 57-jarige, leider van de Toneelgroep Amsterdam, werd door de Association professionnelle de la critique, een vereniging voor toneel-, muziek- en danskritiek van 140 Franse en niet-Franse journalisten, bekroond voor een Franstalige versie van "A view from the bridge" van Arthur Miller én voor "Kings of war", een synthesestuk van vijf (!) werken van William Shakespeare (Henry V, driemaal Henry VI en Richard III). Het eerste stuk werd bekroond als de beste Franstalige, het andere als beste "buitenlandse" opvoering.

In juli tekent Van Hove aanwezig op het prestigieuze festival van Avignon. Daar presenteert hij met de Comédie-française "Les damnés", naar de film "The damned" ("I caduti degli dei") van Luchino Visconti over de opkomst van het nazisme in de jaren 30. Dat belooft een spektakelstuk te worden, met live muziek, camera's op de bühne en een subtiel gebruik van video.

Meest gelezen