Twee oude Japanse kernreactoren mogen blijven draaien

De Japanse regulator voor kernenergie (NRA) heeft het uitzonderlijke besluit genomen 2 meer dan veertig jaar oude kernreactoren niet stil te leggen. Nochtans heeft Japan de maximale levensduur voor nucleaire reactoren op 4 decennia vastgelegd. Volgens de NRA voldoen de 2 kernreactoren aan de veiligheidsnormen.

Het gaat om de reactoren Takahama 1 en 2. Die worden beheerd door het bedrijf Kansai Electric Power. Zij kunnen door het NRA-besluit mogelijk nog bijna twintig jaar functioneel blijven. Concreet zou Takahama 1 tot november 2034 in werking kunnen blijven, voor Takaham 2 is dat november 2035.

Het unaniem genomen besluit is een primeur. Sinds de ramp in Fukushima heeft Japan nog striktere veiligheidscriteria ingesteld, waaronder de maximale levensduur van 40 jaar voor kernreactoren.

Momenteel liggen beide reactoren stil in afwachting van een rechterlijke uitspraak. Tegenstanders van de nucleaire industrie hadden op 14 april via de ngo Greenpeace een klacht tegen een heropstart van de Takahama's ingediend.

Meest gelezen