Jongeren stemmen vaak op dezelfde partijen als hun ouders

Meer dan de helft van de jongeren kiest voor dezelfde politieke partijen als hun ouders. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven. "Jongeren zetten zich niet zozeer af tegen hun ouders, maar zoeken duidelijkheid", klinkt het.

Jongeren zetten zich niet noodzakelijk af tegen de partijvoorkeuren van hun ouders. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Joris Boonen (KU Leuven). Hij ondervroeg meer dan 3.000 Vlaamse jongeren van 15 en 16 jaar en hun beide ouders. Iets meer dan de helft van de jongeren geeft aan dat ze op dezelfde partij zouden stemmen als één van hun ouders.

"Ik had verwacht dat ouders nog altijd een belangrijke rol spelen, maar dit zijn percentages zoals je die bijvoorbeeld in de VS ziet, maar daar heb je maar 2 grote partijen die met elkaar in competitie treden", zegt de onderzoeker aan VRT Nieuws. "Hier heb je 7 à 8 partijen en dan is een exacte overeenkomst van 50 procent toch wel erg hoog."

De initiële verwachting van de onderzoeker was dat jongeren progressiever uit de hoek zouden komen dan hun ouders, maar dat blijkt dus niet het geval. "Jongeren gaan in de eerste plaats op zoek naar duidelijkheid", zegt Boonen. "Ze willen hun weg vinden in het complexe systeem van de verschillende partijen, gaan daarvoor op zoek naar mensen in hun directe omgeving met dezelfde belangen en komen dan (onder meer) bij hun ouders terecht."

Er blijkt overigens geen verschil tussen de invloed van vaders of moeders. Allebei bepalen ze sterk de eerste partijvoorkeur van de jongeren.

Meest gelezen