Michel wil nieuw project voor Europa, met of zonder Britten

Premier Charles Michel (MR) wil een groot conclaaf over de toekomst van de Europese Unie, wat ook de uitslag is van het brexit-referendum van morgen. Het conclaaf moet de start vormen van een nieuw Europa met een efficiënter bestuur en een enthousiasmerend project.

"Zowel bij een "yes" als bij een "no" krijgen we een nieuw Europa, een ander Europa", zegt Michel. "Ik pleit voor een conclaaf met de regeringsleiders en de staatshoofden, waarbij we duidelijk maken welk Europees project we willen in de toekomst. Dat moet een Europees project zijn met concrete positieve effecten voor de burgers."

Michel geeft het voorbeeld van nieuwe technologieën en innovatie. Daarin moet Europa het voortouw nemen, zegt hij.

Michel vindt het conclaaf nodig, ongeacht de uitslag van het referendum. Want niet alleen in Groot-Brittannië groeit het ongenoegen. "Men voelt meer en meer twijfel over het Europees project. Men heeft de indruk dat Europa de laatste jaren constant bezig is met het beheer van crisissen en niet met een positief project voor de toekomst."

"We hebben een Europees project nodig met meer politieke wil en meer engagement. Zo'n conclaaf kan het momentum geven om dat project te lanceren."

Ook moet het Europese bestuur veranderen, benadrukt de premier, want de EU is nu veel te log. "De meerderheidssystemen en het gewicht van de instellingen maken Europa weinig flexibel om snel te reageren."

"Geen tweede kans"

Michel hoopt dat de Britten ervoor kiezen om bij de EU te blijven. "Een brexit is een gevaar voor Europa en voor België", zegt hij, verwijzend naar de economische schade die het gevolg zou zijn.

Als ze toch kiezen om te vertrekken, is het vooral belangrijk dat er snel duidelijkheid is. "Als het "nee" is, is het "nee" en blijft het "nee". Er is geen tweede kans mogelijk", waarschuwt de premier. "Bij een brexit moeten we een nieuwe samenwerking vinden met Groot-Brittannië, maar dan buiten Europa."

Meest gelezen