Belg wordt leider brexit-task force van de EU

De Belgische topdiplomaat Didier Seeuws wordt de man die de boedelscheiding van Groot-Brittannië en de EU in goede banen moet leiden. Hij komt aan het hoofd van een task force die de Europese Raad opgericht heeft voor de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk.
BELGA/WAEM
Didier Seeuws in 2009 toen hij vice-permanent vertegenwoordiger bij de EU was.

De Europese Unie wil duidelijk geen tijd verliezen en is meteen begonnen aan de voorbereidingen van de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de brexit. De Europese raad heeft voor die onderhandelingen een task force opgericht.

Aan het hoofd daarvan komt onze landgenoot Didier Seeuws. Seeuws is niet de eerste de beste: zijn collega's zeggen dat "als het woord topdiplomaat in België op iemand van toepassing is, dan is het wel op Didier Seeuws". En hij heeft een ruime ervaring in de EU: hij was kabinetschef van Herman Van Rompuy toen die voorzitter was van de Europese Raad - Europees president -, en momenteel is hij directeur Transport, Telecommunicatie en Energie van de Raad. Hij was jarenlang woordvoerder van Guy Verhofstadt, voor hij verschillende topposities in verschillende Europese instellingen ging bekleden.

Artikel 50 van het Europees Verdrag, dat de uittreding van een lidstaat mogelijk maakt, zegt eigenlijk niet veel over die scheiding.  Er zal dus veel gediscussieerd moeten worden, en de zuiver technische discussies zijn voor de Europese Commissie. 

De meer politiek geladen onderwerpen, en dat zijn ongetwijfeld de meeste onderwerpen, komen echter bij de ministers in de Raad of de regeringsleiders in de Europese Raad terecht. En die begint zich nu dus al voor te bereiden door een task force op te richten, onder leiding van Didier Seeuws.