Extreemrechts pleit voor "vlexit", "nexit" en "frexit"

In navolging van het referendum over de brexit in het Verenigd Koninkrijk, roepen de extreemrechtse politici Tom Van Grieken (Vlaams Belang) in Vlaanderen, Geert Wilders in Nederland en Marine Le Pen in Frankrijk op tot gelijkaardige referenda in de andere lidstaten van de EU.

"Dit is een historische kans voor een bescheidener en efficiënter Europa", zegt Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang in een reactie op de uitslag van het Britse EU-referendum. "Deze uitslag toont aan dat de democratische dominosteen richting implosie is gevallen."

Europa moet zich volgens hem opnieuw tot haar kerntaak beperken, "het schrappen van handelsbelemmeringen". In dit scenario kiest Vlaams Belang "resoluut voor een vlexit". "Wij bedanken immers voor een "België in het groot", waarin de Vlamingen moeten opdraaien voor landen die hun huishouden niet op orde houden en een politiek krijgen opgedrongen waarvoor ze niet hebben gekozen."

"Eurofile elite is verslagen"

"Donderdag 23 juni gaat de geschiedenis in als "Independence Day"", reageert Wilders triomfantelijk op de uitslag van het referendum. "De eurofiele elite is verslagen. Groot-Brittannië wijst Europa de weg naar de toekomst en de bevrijding. Het is nu tijd voor een nieuwe start, vertrouwend op eigen kracht en soevereiniteit. Ook in Nederland."

Wilders roept meteen op tot een gelijkaardig referendum in Nederland. "Wij willen weer de baas worden over ons eigen land, ons eigen geld, onze eigen grenzen en ons eigen immigratiebeleid. Als ik premier word, dan komt ook hier in Nederland een referendum over het verlaten van de Europese Unie. Laat het Nederlandse volk spreken."

"Dit is een overwinning van de vrijheid", schrijft Le Pen op haar beurt op Twitter. "Zoals ik al jaren vraag, moeten ook Frankrijk en de andere landen van de EU een referendum over hun lidmaatschap krijgen."

"Opendeurbeleid van Merkel is verantwoordelijk"

Gelijkaardige geluiden bij de Duitse nationalistische en eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD). Vicevoorzitster én EU-parlementslid Beatrix von Storch heeft de Britse uitslag verwelkomd als "een grote dienst aan Europa".

Volgens fractievoorzitter in Thüringen Björn Höcke hebben de Britten "de weg van de collectieve waanzin verlaten en zich voor democratie en volkssoevereiniteit uitgesproken". Hij eist ook in Duitsland een referendum over het Duitse EU-lidmaatschap.

"Het opendeurbeleid van de Duitse kanselier Angela Merkel is verantwoordelijk voor de Britse beslissing verantwoordelijk", meent AfD-vicevoorzitter Alexander Gauland.

Sociale media

Het idee van een "nexit" is intussen een eigen leven gaan leiden op de sociale media. Gisteren is op onder meer Twitter en Facebook ongeveer 1.500 keer gesproken over een "nexit". Dat was vanmorgen om 10.30 uur al 5.000 keer.

Ook in buitenlandse media wordt gesproken over de mogelijkheid dat Nederlanders zullen aandringen op een eigen referendum. Zo berichtte de Britse versie van Metro over een mogelijke "nexit" met een foto van Wilders.

De naam van Wilders valt online ook opvallend vaak in combinatie met de term "nexit". Vandaag gebruikt ongeveer 1 op de 7 mensen die het over een "nexit", hadden ook de naam van de omstreden politicus.

Meest gelezen