Van Rompuy: "Het voelt aan als een amputatie"

De gewezen voorzitter van de Europese raad - Europees president -, Herman Van Rompuy, zegt dat hij kwaad en verdrietig was over het nieuws van de brexit, maar dat die niet het einde van de Europese droom zal betekenen. En volgens hem zegt de uitslag meer over Groot-Brittannië dan over Europa.

"Ik was tegelijkertijd vanmorgen, toen ik het nieuws, kwaad en verdrietig", zo zei Van Rompuy in "TerZake". "Kwaad omdat dit referendum nooit had mogen plaatshebben, het is trouwens, of het kan het begin zijn van het einde van het Verenigd Koninkrijk, dat niet langer verenigd zal zijn."

"En verdrietig ook, kijk, ik ben een Europeeër van mijn 15e, 16e jaar, en dit is niet het einde van de Europese droom, maar het voelt aan als een soort van amputatie, een soort van verlies", zo ging hij voort. "Eigenlijk is het een soort van rouwgevoel. Ik denk dat de Europese Unie voort zal gaan met 27, de unie zal niet imploderen, maar het is iets dat ons is afgenomen."

Van Rompuy zegt dat hij de uitslag niet echt had zien aankomen. Eerst zag het er slecht uit, maar de laatste weken, na de tragische moord op het Labour-parlementslid Jo Cox, hadden zijn Britse vrienden er weer meer vertrouwen in, zo zei hij.

"Wij zijn wij, zij zijn zij"

De onzekerheid in Europa mag niet te lang duren voor Van Rompuy. De Britten hebben een beslissing genomen en ze moeten daar nu de consequenties van dragen. Vanaf nu zullen de 27 EU-landen bij het afsluiten van akkoorden met Groot-Brttannië oog hebben voor wat voor de 27 voordelig is, zo zei hij. Dat is geen kwestie van wraak volgens Van Rompuy, "maar wij zijn wij, en zij zijn zij".

Volgens de gewezen Europese president zegt de uitslag van het referendum meer over de staat van Groot-Brittannië dan over de EU. De Britten hebben de EU nooit echt aanvaard, zei hij, ze staan er buiten voor tal van zaken zoals het sociale, de Schengen-zone, migratie, en ze zijn al tientallen jaren "geen echt volwaardig lid meer".

Dan kwam daarbovenop nog eens een campagne die niet gebaseerd was op leugens, dat is een te zwak woord, zei Van Rompuy, maar op haat, en die het land niet verdeeld heeft maar uit elkaar gescheurd. Daardoor zegt de uitslag volgens Van Rompuy meer over het VK dan over de EU. "Europa heeft daar een rol in gespeeld, maar wat er gebeurd is in Groot-Brittannië de laatste tientallen jaren, dat heeft de hoofdrol gespeeld."