Bouwsector vreest brexodus van Oost-Europese bouwvakkers naar België

De bouwsector vreest voor nog meer banenverlies door de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. "De kans is namelijk groot dat een deel van de Oost-Europese bouwvakkers daar naar België zullen komen", zegt Mark Dillen van de Confederatie Bouw in "De vrije markt".

Door het vrij verkeer binnen de Europese Unie kunnen heel wat buitenlandse - lees: Oost-Europese - bedrijven zich hier vestigen. Zij werken vaak met gedetacheerde werknemers. "Die komen dan vanuit Oost-Europa hier werken. Zij moeten voldoen aan de loonvoorwaarden van hier en betalen de sociale zekerheid in hun thuisland. Probleem is dat die sociale zekerheid een stuk lager is. Bovendien is er heel weinig controle", schetst Dillen de situatie.

In Groot-Brittannië zijn op die manier momenteel zo'n 800.000 Polen, Roemenen en Bulgaren aan het werk. Als ze daar in de toekomst niet meer welkom zouden zijn door de brexit, dan is de kans groot dat een deel van hen naar ons land zal komen, waarschuwt de Confederatie Bouw. "Ons land heeft namelijk het hoogste percentage aan gedetacheerde werknemers. De flexibiliteit is bij ons blijkbaar nog iets groter dan bij onze buurlanden."

De vrees bij de bouwsector is "zeer groot" dat er banen verloren zullen gaan. "Wij hebben nu al een kwart van de tewerkstelling verloren aan die buitenlandse bedrijven. Wij vrezen nog meer banenverlies door de Britse exit", dixit Dillen.

Meest gelezen