Luchtkwaliteit in Antwerpen is niet al te best

In Antwerpen zijn de eerste resultaten bekendgemaakt van een meting van de luchtkwaliteit in de stad. Bij 2.000 gezinnen werden in de maand mei metingen gedaan en daaruit blijkt nu dat de concentratie stikstofdioxide in de lucht gemiddeld erg hoog is.
Elk bolletje stelt een meetpunt voor in Antwerpen.

De resultaten zijn bekendgemaakt tijdens de derde editie van het Ringlandfestival.

Ringland pleit voor de overkapping van de Antwerpse ring om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. 

Met de luchtkwaliteit is het niet goed gesteld zo blijkt uit de metingen bij 2.000 gezinnnen. Gemiddeld ligt de concentratie van stikstofdioxide (NO2) erg hoog en ze flirt met de grens van wat maximaal toelaatbaar is.

Gemiddeld bedraagt de concentratie NO2 38 microgram per kubieke meter, zei professor Philippe Meysman van de VUB, en 40 microgram is de gezondheidsnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Bij een concentratie van 40 microgram worden bepaalde gezondheidseffecten al voelbaar.

Aangezien het gemiddelde 38 microgram bedraagt, zijn er dus een aantal meetpunten waar dat, en ook de 40 microgram-norm, overschreden wordt.

Ringland pleit dan ook voor een overkapping van de ring, en daarom hebben ze hun festival symbolisch bovenop de Craeybeckx-tunnel gehouden, een - weliswaar kleine - overkapping.

Meest gelezen