Belgische F-16's vertrokken voor strijd tegen IS

Vanop de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel zijn zes Belgische F-16's vertrokken richting Jordanië. Van daaruit zullen de gevechtsvliegtuigen worden ingezet boven Irak en ook boven Syrië in de strijd tegen terreurgroep IS.

Eerder hebben Belgische toestellen al operaties uitgevoerd boven Irak. Maar dat ze nu ook strijd zullen voeren tegen IS boven Syrië, is helemaal nieuw.

De missie is heel erg belangrijk voor ons land, vindt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). "Het is belangrijk dat wij actief bijdragen in de strijd tegen terreurgroep IS. We zien in ons eigen land wat dat betekent voor onze eigen veiligheid. We moeten de terroristen ginder verslaan om hier veiliger te worden."

De Belgische F-16's zullen een jaar lang ingezet worden. Daar is ook een budgettaire reden voor, want zo kunnen de kosten worden verspreid over twee boekhoudkundige jaren.