Gerechtsdeskundigen moeten voortaan onafhankelijkheid verzekeren

Vanaf december zullen gerechtsdeskundigen bij hun aanstelling tijdens een proces hun onafhankelijkheid moeten aantonen. Dat schrijft De Morgen. Als een expert niet onafhankelijk genoeg blijkt, zal hij kunnen gewraakt worden. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil zo vermijden dat gerechtsdeskundigen onder een hoedje zouden spelen met verzekeraars.

In een reportage van het VRT-programma "Panorama" getuigden vorig jaar slachtoffers van ongevallen dat hun verzekering hen niet wil vergoeden voor arbeidsongeschiktheid, omdat experts in de rechtbank verklaarden dat ze nog kunnen werken. Telkens bleken die experts in andere zaken op te treden vóór de betrokken verzekeringsmaatschappijen. De aantijgingen van belangenvermenging veroorzaakten een schokgolf in het wereldje.

Minister Geens wil dat probleem nu verhelpen met een meldingsplicht voor deskundigen. "Op het moment dat de rechter een expert aanstelt, zal hij die expert moeten bevragen over zijn onafhankelijkheid. De deskundige zal dan moeten verzekeren dat hij van geen enkel belangenconflict weet heeft", legt Geens uit.

Als het nodig is, kan een expert gewraakt of herroepen worden, omdat hij niet van de nodige onafhankelijkheid blijk geeft.

Bekijk hier de "Panorama"-reportage over de gerechtsdeskundigen

Meest gelezen