Europese Commissie gaat vergunning glyfosaat met 18 maanden verlengen

De Europese Commissie gaat deze week de vergunning voor glyfosaat met achttien maanden verlengen. Dat heeft eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis meegedeeld na afloop van een bijeenkomst van de Europese landbouwministers in Luxemburg.
AP2010

De vergunning van glyfosaat verstrijkt eind deze maand. De Commissie probeerde maandenlang om het veelgebruikte basisproduct in onkruidverdelgers opnieuw te vergunnen - eerst voor vijftien jaar, nadien voor kortere periodes - maar ze vond nooit voldoende steun onder de lidstaten. Vrijdag nog ondernam ze een tevergeefse poging om de lidstaten achter een tijdelijke vergunning voor achttien maanden te scharen.

Bij gebrek aan eensgezindheid onder de lidstaten komt het uiteindelijk de Commissie toe om een beslissing te nemen. "De Europese Commissie zal haar wettelijke verplichtingen naleven. We hebben een deadline op 30 juni. De Commissie zal dus een verlenging van de vergunning met achttien maanden goedkeuren", zo bevestigde Andriukaitis.

Binnen achttien maanden zal het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) een advies uitbrengen over de risico's van glyfosaat voor de volksgezondheid. Eerder oordeelde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat glyfosaat allicht niet kankerverwekkend is. Milieuorganisaties betwisten dit en betogen dat de Commissie het voorzorgsprincipe in acht moet nemen en het basisproduct van de Europese markt moet weren.

Meest gelezen