Farage: "Nu lacht u niet meer, hé"

De Britse anti-Europa-politicus Nigel Farage heeft in het Europees Parlement opgeroepen tot "volwassen en pragmatische" onderhandelingen over de brexit. Tegelijk schoffeerde hij de Europese Unie en zijn collega-parlementsleden, wat leidde tot heel wat boegeroep. Tot twee keer toe moest Parlementsvoorzitter Martin Schulz de rumoerige zaal tot de orde roepen.

Het was uitkijken naar de speech van Farage in het parlement, bijna een week nadat de Britten hebben gestemd voor een uitstap uit de Europese Unie. Farage pleitte 17 jaar geleden al voor een brexit. "Is het niet merkwaardig? Destijds hebben jullie mij uitgelachen. Nu lacht u niet meer hé", stak de Brit uitdagend van wal.

Het was wel een moeizaam begin voor Farage, want meteen werd hij uitgejouwd door het Europees Parlement, nog voor hij een woord had kunnen zeggen. Voorzitter Schulz moest een eerste keer tussenkomen. "Een grote kwaliteit van de democratie is dat je ook luistert naar mensen met wie je het niet eens bent", spelde hij de parlementsleden de les.

"Het VK niet de laatste lidstaat die de EU verlaat"

Farage ging verder met zijn analyse van de Europese Unie. "Uw politieke project ontkent de realiteit. U ontkent dat uw munt mislukt is. Armoede opleggen in Griekenland, dat is u gelukt. En het was dapper van Angela Merkel (de Duitse bondskanselier, nvdr.) om zo veel mensen de Middellandse Zee te laten oversteken", klonk het ironisch.

"In 2005 hebben de Nederlanders en de Fransen tegen de Europese grondwet gestemd, maar u heeft dat genegeerd en het Verdrag van Lissabon is er toch gekomen via een achterpoortje. Dat is de voornaamste reden waarom het Verenigd Koninkrijk heeft tegengestemd: u heeft een politieke unie opgelegd. De gewone man in de straat, die onderdrukt is, wil zijn land terug."

Meteen gaf Farage een boude voorspelling: "Het Verenigd Koninkrijk zal niet de laatste lidstaat zijn die de Europese Unie verlaat."

"U heeft nooit een echte job gehad"

Ook Farage wil dat de Britse regering snel start met formele onderhandelingen. Dat zal zowat het enige punt van overeenkomst zijn tussen hem en de voorstanders van de EU. "Ik wil dat er een volwassen houding komt wanneer we onderhandelen over een nieuwe relatie." Al ondergroef de anti-Europa-politicus meteen zijn eigen oproep tot volwassenheid door de parlementsleden te schofferen.

"Bijna niemand onder u heeft ooit een serieuze baan gehad in het leven en zelfs nooit een baan in het leven geroepen." Een fluitconcert viel Farage ten deel, waarop Schulz opnieuw moest tussenkomen. "U gedraagt zich net zoals UKIP (de partij van Farage, nvdr.) zich meestal gedraagt. Kopieer ze niet", sprak de parlementsvoorzitter de leden toe. Maar ook Farage kreeg een veeg uit de pan. "U moet voor uw collega's geen conclusies trekken die voor uzelf gelden."

Wat Farage uiteindelijk wil, is een afspraak over een tariefvrije zone tussen de Europese Unie enerzijds en het Verenigd Koninkrijk buiten de EU anderzijds. Door een uitstap uit de EU dreigen Britse producten namelijk onderworpen te zullen worden aan douanetarieven, wat de economie schade kan toebrengen. "Laten we pragmatische afspraken maken en handel drijven. We zullen uw beste vrienden zijn in de wereld, maar laat u ons maar doen en zelf onze wereldwijde ambities waarmaken."

Meest gelezen