"Minister geeft geen nieuwe zuurstof voor cultuursector"

De nieuwe regeling voor cultuursubsidies van de Vlaamse overheid zet heel wat kwaad bloed bij organisaties die uit de boot vallen. Overleg Kunstenorganisaties beschuldigt minister Sven Gatz (Open VLD) van woordbreuk. "Toen hij in 2014 besparingen aankondigde, gaf hij duidelijk aan dat bij de volgende subsidieronde opnieuw zuurstof zou gevonden worden vanaf 2017. Vandaag gaan we er structureel met negen procent op achteruit", aldus Leen Laconte van Overleg Kunstenorganisaties.

In de Vlaamse culturele wereld wordt er met veel misnoegdheid gereageerd op de toekenning van de werkingsmiddelen van de Vlaamse overheid voor de periode 2017-2021. Heel wat organisaties die uit de boot vallen luiden de alarmbel.

Volgens koepelorganisatie Overleg Kunstenorganisaties (oKo), goed voor de vertegenwoordiging van 213 organisaties uit de professionele artistieke sector, komt de Vlaamse overheid eerder gemaakte beloftes niet na. oKo vroeg een status quo, maar ziet een daling van de werkingsmiddelen van voor de besparingen van 2014 met 9,3 procent.

"Het totale gevraagde bedrag was minstens 174 miljoen euro, amper 0,455 procent van de totale Vlaamse begroting. Het bedrag dat nu is toegekend is 9,3 procent minder. Met het besluit om de besparing op de kunsten door te zetten, zet de Vlaamse regering flinke stappen achteruit", Leen Laconte van oKo.

oKo is er ook niet over te spreken dat volgens hen 37 goed functionerende organisaties geen subsidies meer ontvangen.

"Nog een keer voor de komende vijf jaar besparen heeft met andere woorden onmiddellijke gevolgen voor de tewerkstelling, de internationale positie van de kunsten uit Vlaanderen, het performante-niveau, de zorgvuldig opgebouwde en diverse vakkennis en de culturele veerkracht van de samenleving, waar nu net zoveel nood aan is. De sector betreurt dit", besluit Laconte.

Kunstenfestival Watou houdt het voor bekeken

Gisteren heeft het Kunstenfestival Watou nog zijn programma van de komende editie voorgesteld, vandaag zit de organisatie in zak en as: de komende 5 jaar kan vzw Kunst immers niet langer rekenen op Vlaamse cultuursubsidies. Dat betekent dat het evenement volgend jaar niet meer zal plaatsvinden. Ook over de Triënnale Beaufort valt het doek, want dat kunstenfestival is eveneens in handen van vzw Kunst.

"We zijn zwaar ontgoocheld", vertelt intendant Jan Moeyaert aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Dit hadden we niet zien aankomen. We vallen helemaal uit de boot."

Op Facebook verwoordt hij zijn ontgoocheling nog scherper. "Het pretentieuze, elitaire zootje ongeregeld van de commissie heeft finaal haar slag thuisgehaald", schrijft hij daar in een verwijzing naar de beoordelingscommissie die alle organisaties die subsidies hadden aangevraagd onder de loep heeft genomen.

"Vzw Kunst verliest eind dit jaar met Kunstenfestival Watou haar structurele erkenning binnen het Kunstendecreet. Twee West-Vlaamse vicepremiers, één West-Vlaamse minister-president én een minister van Cultuur hadden ons expliciet hun steun toegezegd. Toch niet voldoende belangrijk blijkbaar voor een extra inspanning."

Andere West-Vlaamse theater- en muziekgroepen krijgen wel nog subsidies. Het gaat onder meer om muziekclub 4AD in Diksmuide, het muziekcentrum Dranouter, theater Antigone in Kortrijk en theater Malpertuis in Tielt.

Limburg voelt zich onheus behandeld

In Limburg zal de cultuursector het de komende 5 jaar ook met heel wat minder subsidies moeten doen. Alles samen krijgt de provincie zowat 2 miljoen euro, wat overeenkomt met 2,5 procent van het totale subsidiebudget. Volgens minister Gatz komt dit omdat hij uit Limburg nauwelijks aanvragen voor subsidies heeft gekregen.

Judas Theaterproducties verliest helft van budget

Judas TheaterProducties diende als enige musicalproducent een subsidieaanvraag in, maar blijft toch met lege handen achter. "Toch verrassend", zegt oprichter Sam Verhoeven, die gehoopt had nog opgepikt te worden door de cultuurcommissie.

"Het is een zeer spijtige zaak, want musicals van nul produceren is een heel kostelijk proces", zegt Verhoeven. "De subsidies maakten normaal toch bijna de helft van ons budget uit." Judas TheaterProducties, dat onder andere "Muerto!" en "Lelies" produceerde, verliest een bedrag van meer dan 400.000 euro. "Wij blijven echter verder werken met onze internationale partners in de hoop op een oplossing", besluit Verhoeven.

Het einde voor Platform-K

Dansvereniging Platform-K uit Gent, die zich toelegt op dansers met een beperking, moet ook de boeken toedoen. Zij vinden geen manier om het gebrek aan subsidies te compenseren, zegt artistiek leidster Inge Lattre. "Wij zijn de enige dansvereniging die inzet op participatie," luidt het in Gent, "en toch ontglippen de subsidies ons." De vereniging reageert dan ook verslagen.

Vertigo valt ook uit de boot

Het filmblad Vertigo grijpt ook naast Vlaamse steun. De subsidiecommissie oordeelde dat het filmmagazine in eerste instantie voor mainstreamcinema kiest en dat meer artistieke projecten eerder geïsoleerd aan bod komen.

"Het spreekt vanzelf dat Vertigo deze beslissing uitermate betreurt en betwist", meldt Steven Tuffin van Vertigo. "Het magazine vaart een koers – destijds mee uitgestippeld door het VAF – tussen mainstream, arthouse en uitdagender materiaal. Dat de balans vaak verschuift, heeft te maken met het bioscoopaanbod op dat moment."

Meest gelezen