"Mokerslag", "woordbreuk" & "ravage": oppositie niet mals voor cultuursubsidies

De oppositiepartijen SP.A en Groen zijn niet te spreken over de wijze waarop Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) de subsidies voor de komende 5 jaar in de cultuursector verdeelt. De SP.A heeft het over een "mokerslag", Groen noemt het een "ravage". De regeringspartij N-VA bijt van zich af.
Idrissi, Crombez en Caron (archieffoto).

Van de meer dan driehonderd aanvragers voor structurele subsidies in de kunstensector heeft de Vlaamse regering er 207 weerhouden. Zij die konden rekenen op een zeer goede beoordeling, zoals de KVS en het Kaaitheater, krijgen extra budget. Bekende organisaties uit de muzieksector als de Muziekodroom, de Vaartkapoen en de Nijdrop verliezen echter hun subsidie, zo heeft Vlaams minister van Cultuur Gatz beslist.

"De minister zou enerzijds de behoeder van ons sterk kunstenlandschap moeten zijn en anderzijds moeten vechten binnen de Vlaamse regering om de nodige financiële middelen te krijgen. In geen van beide is hij geslaagd", reageert de oppositiepartij SP.A bij monde van Vlaams Parlementslid Yamila Idrissi en voorzitter John Crombez.

"Deze beslissing betekent een regelrechte verschraling van het landschap. De kunstensector wordt zo herleid tot een strikt rekenkundige oefening, waarin vernieuwing, maatschappelijk belang, diversiteit en evenwicht van geen tel meer zijn."

Gatz ontzegt de kunstensector hiermee haar absolute bestaansminimum, vindt de partij. "Dit verkopen als een verbetering getuigt van weinig respect voor al die cultuurmensen die dagelijks het beste van zichzelf geven."

"Je moet het maar durven"

Groen heeft het over "woordbreuk". "Gatz sprak sinds zijn aantreden over twee magere jaren, die zouden gevolgd worden door betere jaren", zegt Vlaams Parlementslid Bart Caron. "Niks krijgt hij daarvan voor elkaar. Het is woordbreuk tegenover de culturele sector, niets meer en niets minder."

Vandaag krijgen nog 272 organisaties een subsidie, de komende vijf jaar zijn dat er nog 207, zo merkt Caron op. "Ook hier wordt de kracht van verandering van de N-VA weer de kracht van achteruitgang. De muziekclubs bloeden. Als straks de tickets voor concerten en voorstellingen stijgen, is dit de zoveelste factuur die de regering-Bourgeois naar de mensen schuift."

"De Vlaamse regering stelt Vlaanderen voor als "State of the Art", maar zegt aan de cultuursector "trek uw plan". Het is pijnlijk dat een regering met een Vlaams-nationalist aan het hoofd niet investeert in de cultuurhuizen van Vlaanderen en Brussel, maar wel de hakbijl bovenhaalt. Je moet het maar durven."

"Versnippering en overproductie tegengaan"

"Gezien de budgettaire toestand wist iedereen dat dit een moeilijke oefening zou zijn", verdedigt de N-VA dan weer de keuzes van Gatz bij monde van Vlaams Parlementslid Marius Meremans. "Toch is 141 miljoen euro vrijgemaakt. Dat betekent meteen ook een lichte verhoging van het budget. Ook hebben we de Vooruit en Concertgebouw Brugge tot Vlaamse Instelling opgewaardeerd. Ook deze krijgen meer subsidies dan tijdens de vorige legislatuur."

"Toen we samen met de SP.A en Groen het kunstendecreet als voorstel van decreet indienden, waren we het er allen over eens dat we versnippering moesten tegengaan. Nu schreeuwen ze iets anders. Erg geloofwaardig is dat niet. Wat lezen we bovendien in het partijprogramma van de SP.A uit 2014? "Voor de SP.A is het belangrijk dat Vlaanderen gefocust investeert in een beperkt aantal topgezelschappen. Deze doelstelling vraagt scherpe keuzes en prioriteiten." Crombez moet dus dringend zijn partijprogramma herlezen."

"De N-VA heeft nooit een cijfer op het aantal organisaties geplakt. Wel hebben we steeds gesteld dat we versnippering moeten tegengaan, evenals overproductie. We moeten de focus richten op initiatieven met impact, bereik en uitstraling op Vlaams en internationaal niveau."

Meest gelezen