Deruddere: "Ik dacht dat mijn Academy-uitnodiging spam was"

De Belgische regisseur Dominique Deruddere is bijzonder opgetogen met zijn uitnodiging om lid te worden van de Academy of Motion Picture Arts & Sciences. "Als Belg uit Leopoldsburg is het toch een hele eer", vertelt hij in "De ochtend."
(archieffoto)

Gisteren heeft de Academy in Los Angeles liefst 683 mensen uit de filmindustrie een uitnodiging gestuurd om lid te worden. Op die manier wil de organisator van de Oscars een antwoord bieden op de kritiek dat de Academy niet divers genoeg is. Zo zijn de zowat zesduizend leden hoofdzakelijk blank en man en telt de Academy weinig vrouwen of mensen met een andere etnische achtergrond.

De Academy wil ook minder "Amerikaans" worden en heeft het lidmaatschap daarom ook aan acteurs en regisseurs uit andere werelddelen aangeboden. Een van hen is Dominique Deruddere, de Belgische regisseur die sinds enkele jaren in Los Angeles woont. In 2001 beloonde de Academy zijn film "Iedereen beroemd!" met een Oscarnominatie in de categorie beste niet-Engelstalige film.

"Sinds ik hier woon merk ik elk jaar de Oscarkoorts"

"De Academy heeft mij een mailtje gestuurd met de boodschap "You're in"", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Ik dacht eerst dat het spam was omdat de mail in de spammap was toegekomen. Ik wou hem verwijderen, tot ik me afvroeg "waarin?". Toen zag ik het en ik dacht "oh, fijn". Het doet me veel plezier."

"Ik verwacht vooral om alle gratis dvd's te krijgen (lacht). Dat is denk ik waarom de meeste mensen het doen. Ik had vijftien jaar geleden al kunnen proberen om lid te worden want net na een Oscarnominatie ben je "eligible" om lid te worden. Maar toen woonde ik nog in België en ik dacht dat het allemaal veel te ingewikkeld was."

"Sinds ik hier woon merk ik elk jaar opnieuw de Oscarkoorts. Er zijn gratis screenings en screenings met collega's en mensen uit het vak. Dat is altijd aangenaam. Ik ben al lid van de Writers Guild, dat is ook heel fijn, maar de Academy is natuurlijk nog dat klein beetje meer prestigieus. Mijn vrouw zei me dat we er werk van moesten maken om mij in de Academy te krijgen en dat hebben we dan ook gedaan."

"Academy neemt een goeie beslissing"

"De kritiek op de Oscars begrijp ik volkomen", zegt hij. "De hele industrie is hier nog steeds heel erg wit. De Academy neemt nu een goeie beslissing."

"De films die in de running zijn voor de Oscars, komen uit vanaf september. Dan worden de films in de zalen vertoond waarvan men hoopt dat ze een Oscarnominatie zullen krijgen. Dat neemt niet weg dat als je een goeie film in februari ziet, je die ook moet onthouden. Maar het is vooral op het einde van het jaar dat ik geconcentreerd moet kijken."

"Je kan de uitnodiging weigeren. Je moet ook lidgeld betalen. Maar ik vind het een hele eer. Het is een min of meer select clubje. Zeker als Belg uit Leopoldsburg is het toch een hele eer. Ik ga zeker op de uitnodiging in. Ik heb ook zin om mijn stem te laten gelden. Hier in de VS kan ik niet veel doen anders. Ik kan niet stemmen tegen Trump, maar ik kan wel stemmen vóór een goeie film."

Meest gelezen