Elke Sleurs verliest rechtszaak tegen Alain Hubert

De International Polar Foundation (IPF) van poolreiziger Alain Hubert moet geen dwangsommen betalen aan het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA). Dat heeft het hof van beroep in Brussel geoordeeld. Sleurs was naar de rechter gestapt omdat Hubert een deel van het materiaal van de Belgische poolbasis op Antarctica niet had terugbezorgd, terwijl hij daar niet meer welkom is.

Hubert kreeg in oktober vorig jaar een verbod van de rechtbank om nog voet te zetten op de Belgische poolbasis. De poolreiziger hield zich echter niet aan het verbod en trok toch met medestanders naar de basis.

Volgens Sleurs heeft Hubert de poolbasis toen "geplunderd". Uiteindelijk bezorgde de poolreiziger een deel van het materiaal terug, maar zo'n 20 procent hield hij voor zich. Staatssecretaris Sleurs stapte daarop naar de rechter en eiste een dwangsom per dag dat de spullen niet werden teruggeven.

De IPF en Hubert op hun beurt waren van oordeel dat Sleurs unilateraal het contract tussen hen beide opzegde en dat ze zich goederen van het IPF heeft toegeëigend.

Het hof van beroep heeft nu geoordeeld dat de IPF die dwangsommen niet moet betalen. Volgens Hubert  bevestigt het arrest "de legitimiteit van de IPF op de basis", maar het kabinet van staatssecretaris Elke Sleurs nuanceert: "Het gaat om een vonnis in slechts een van de twaalf procedures die lopen tussen de IPF en de Belgische staat bij verschillende rechtsinstanties", aldus de woordvoerder van de staatssecretaris.

Voorlopig blijft het materiaal ook in handen van Alain Hubert en de IPF. "Over de eigendomskwestie heeft de rechter nog geen uitspraak gedaan", klinkt het bij Sleurs. De IPF mag ook naar de poolbasis afreizen, maar enkel als dat de werking van de overheid op de basis niet stoort. "Gebeurt dat wel, dan kunnen wij opnieuw dwangsommen eisen."

Meest gelezen